Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dag Solstad om Jon Michelet

Dag Solstad om vennen Jon Michelet: - Følte noen ganger at vi var som et ektepar

Forfatterne Dag Solstad og Jon Michelet kunne krangle om fotballen. Men sammen sto de bak fem ikoniske bøker om fotball-VM.

INTIMT: På rom 316 på Breiseth hotell fortalte forfatter Dag Solstad om vennen Jon Michelet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INTIMT: På rom 316 på Breiseth hotell fortalte forfatter Dag Solstad om vennen Jon Michelet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det er 36 år siden forfattervennene Dag Solstad og Jon Michelet dro på sitt første fotball-VM sammen for å skrive bok. For fire år siden skrev de fra fotball-VM i Brasil.

De to forfatterne var et fotballens radarpar.

- Eller ektepar. Jeg følte noen ganger det, sier Solstad, og smiler skeivt.

Han har hvite joggesko, det grå håret er i karakteristisk uorden, der han sitter lett lut i den grønne sofaen på rom 316 på Breiseth hotell i Lillehammer. Det er Litteraturfestival, og Dagbladet-journalist og fotballentusiast Tom Stalsberg har invitert til den uhøytidelige minnestunden og fotballmimringen.

TRANGT: Forfatter Dag Solstad og Dagbladets Tom Stalsberg foran forfattere og andre bokinteresserte på rom 316 på Breiseth hotell. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRANGT: Forfatter Dag Solstad og Dagbladets Tom Stalsberg foran forfattere og andre bokinteresserte på rom 316 på Breiseth hotell. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Med sine VM-bøker rev Solstad og Michelet ned skillet mellom litteraturen og fotballen. Men når dommeren blåser i fløyta og VM starter i Russland den 14. juni, må Dag Solstad (76) følge kampene alene hvis han skal se dem.

- Enestående

Den 14. april i år sovnet Jon Michelet stille inn med familien til stede, 73 år gammel, rett etter at han hadde fullført den siste boka i sin storslagne serie «En sjøens helt». Så hvordan opplever Solstad VM-starten uten makkeren?

Et øyeblikk blir han stille.

- Sånn er livet. Om fire år er kanskje ikke jeg her heller. Man må huske at når en mann lever til han blir 73 år, og til og med har fullført et stort verk, er det ingen tragedie. Det er et godt liv, sier Solstad.

Han beskriver vennen slik:

- Han var enestående. Veldig, veldig behagelig å være sammen med.

- Det er helt utrolig at vi, som er såpass forskjellige og vanskelige personer, klarte å reise sammen i månedsvis uten å krangle. Eller jo, vi kranglet mye, men vi ble ikke uvenner, sier Solstad.

Det hele startet i 1982. De to kjente hverandre fra AKP og gjennom forlaget Oktober. Det var Jon Michelet som hadde ideen til at de to skulle skrive bok fra fotball-VM i Spania. Oktober støttet ideen.

Det var bare et problem da de kom til Spania sammen:

- Han var gammel sjømann og ville ikke ha aircondition. For å komme på hotell uten aicondition, måtte vi langt ned på skalaen, vi bodde på det dårligste hotellet av alle. Og det var hetebølge, humrer Solstad.

De kunne krangle om fotballen. Solstad er lidenskapelig England-supporter, Michelet holdt med Brasil. I etterkant av en kamp i Italia-VM i 1990, der Solstad holdt med England, og Michelet med Kamerun, snakket de ikke sammen.

- Tilfeldigvis møttes vi på strandpromenaden i Napoli. Vi gikk bare rett forbi hverandre. Men så skjønte vi at det ikke gikk, så snudde vi omtrent på likt og sa at «det var en morsom kamp», sier Solstad.

Siste VM-bok

Gjennom årene 1982 til 1998 skrev Michelet og Solstad fem ikoniske fotballbøker. For fire år siden lyktes det Dagbladet-veteranene Morten Pedersen og Tom Stalsberg å få de to forfatterne til å bidra til «VM i fotball 2014».

For noen kan det kanskje være overraskende at to av Norges fremste forfattere ble forent som fotballskribenter, men det føyser Solstad bort:

BOK SAMMEN: Dagbladets Tom Stalsberg og Dag Solstad jobbet sammen på VM-bok i 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOK SAMMEN: Dagbladets Tom Stalsberg og Dag Solstad jobbet sammen på VM-bok i 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er en klisjé at fotball ikke er intellektuelt. Særlig folk som er veldig opptatt av fotball, tenker at andre folk mistror intellektet deres. Det er tøv. Fotball er en intellektuell syssel, du må ha sans for tall og litt av hvert, sier Solstad.

- Michelet var ihuga Brasil-fan. Hva sier det om ham?

- Det har jeg sagt mye om i mitt indre sinn. Det sier alt om hvor opportunistisk han var, sier Solstad med et smil.

- Som gammel fotball-supporter holder jeg med det laget jeg er tildelt. Jon og jeg er veldig forskjellige, han er ikke knyttet til et fotballag fra barndommen, som jeg var, sier Solstad.

Selv var han en habil keeper for Sandefjord i ungdommen, mens sjømannen Michelet aldri hadde noen karriere i organisert fotball.

For Michelet var fotballen også et blikk på verden.

- Jeg drives av en interesse for verden, og hvordan den opptrer i VM. Dag prøver å trenge inn i kjernen i fotballen, sa Jon Michelet til Dagbladet i 2006.

Nå er Dag Solstad slett ikke helt sikker på at han i det hele tatt vil følge med på fotball-VM i år.

- Jeg er ferdig med tv-en. Jeg har ikke tv lenger. Jeg kommer ikke til å bry meg så mye om det. Men det kan hende jeg kommer til å se litt på. Det blir nok det, sier Solstad.

Siste bok i september

Det var i fjor sommer at forlaget Oktober fortalte at Michelet fikk et tilbakefall med kreft i svelget.

På dødsleiet klarte han å fullføre det siste bindet, bind seks, i sitt enorme epos «En sjøens helt». De fem foregående bøkene er solgt i hele 750 000 eksemplarer.

Den siste boka kommer i midten av september, ifølge forlaget Oktober.

Den svimlende suksessen med prosjektet kom helt uventet på ham, fortalte datteren Marthe Michelet i et minneinnlegg. Hun beskrev hvordan faren jobbet med det siste bindet:

«Den siste tida skreiv han for hånd, i en lenestol på palliativ avdeling. Sirlige setninger, med jevn linjeavstand og korrekt tegnsetting. Jeg skjønte ikke hvordan han fikk det til, propp full av morfin, med skjelvende hender og en kropp som holdt på å avvikle seg selv. Men det gikk,» skev datteren.

- Det var sterkt å snakke med ham rett før han døde, sier Solstad, som er glad vennen klarte å fullføre boka.

- Det ville virkelig vært en tragedie hvis han ikke klarte å fullføre. Han fikk en enorm suksess på slutten. Han hadde veldig suksess før det, men på slutten fikk den et enormt omfang. Det som er rart, er at noen ganger kan en sånn suksess føre til en viss form for misunnelse. Men alle unte ham det, sier Solstad.

Selv er han i gang med noe. En ny roman, forteller han. Han skal også lese Michelets siste bok.

- Men jeg vet ikke om jeg skal lese den med en gang, sier Solstad.

Minnearrangement

Solstad skal også være med på et minnearrangement for Jon Michelet, som skal være klokken 16.00 onsdag på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Et panel med forfatterne Solstad, Vigdis Hjorth og Birger Emanuelsen skal samtale om Michelets forfatterskap og samfunnsengasjement. Minnestunden ledes av Dagbladets journalist Fredrik Wandrup.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media