Dagblad-fotograf til topps

Dagbladet-fotograf Tomm W. Christiansen har gått til topps i den norske finalen i Euro Press Photo Awards. Han vant med et bilde av togkatastrofen på Åsta.

Bildet til Christiansen skal nå representere Norge i kategorien Nyhet. Bildet konkurrerer mot bilder til fotografer fra 25 andre europeiske land. Norge har aldri tidligere vunnet Euro Press Photo Awards, men har to ganger fått hederlig omtale.

Bildet til Tomm Wilgaard Christiansen viser vraket av togene som kolliderte på Åsta 4. januar i fjor. 19 mennesker omkom i ulykken. Bildet er tatt fra lufta, kort tid etter sammenstøtet, og viser redningsmannskapenes hjelpeløse situasjon da togvrakene ble overtent.

Et dramatisk nyhetsbilde som umiddelbart beskriver den dramatiske situasjonen i denne togulykken som krevde flere menneskeliv. Bildet er dessuten mesterlig komponert, skriver juryen i sin begrunnelse.

- Tomm er kjempeflink, og det er ikke første gang han vinner priser, sier fotosjef i Dagbladet, Jacques Hvistendahl.

Han mener Christiansen har klart å fange det tragiske omfanget av ulykken i bildet.

- Det er et sterkt bilde, du forstår med en gang hva som er i ferd med å skje når du ser redningsmannskapene stå ved de brennende togvrakene, sier Hvistendahl.

Til sammen 500 bilder var vurdert i fire kategorier. Erik Berglund fra Aftenposten vant kategorien Sport med et bilde av Trine Hattestad fra Sydney-OL. Karin Beate Nøsterud fra VG vant med bilde i klassen År 2000, og Stein Bjørge, også han Aftenposten, går videre til den internasjonale finalen i klassen Reportasje.

Finalen av Euro Press Photo Awards 2000 arrangeres i København i slutten av april. Tomm W. Christiansen får en sjekk på 5000 kroner, et fotoapparat og diplom for sin deltagelse i den norske finalen. I selve finalen deltar han med vinnerbildet, og ytterligere to valgfrie bilder.