GLADE PRISVINNERE: Dagbladet fotografer på utdeling av «Årets bilde 2014». Fra venstre Siv Johanne Seglem, Lars Eivind Bones, Tomm W. Christiansen og Henning Lillegård. Foto: Øistein Norum Monsen
GLADE PRISVINNERE: Dagbladet fotografer på utdeling av «Årets bilde 2014». Fra venstre Siv Johanne Seglem, Lars Eivind Bones, Tomm W. Christiansen og Henning Lillegård. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Dagblad-fotografer hedret med priser på «Årets bilde»

Sterke visuelle signaturer fra inn- og utland.

I dag var det «julaften» for norske pressefotografer, som feiret seg selv med «Årets bilde 2014» (trykk på lenka og se alle årets vinnerbidrag) i regi av Pressefotografensens klubb (PK).

- Tre Dagblad-fotografer og to av våre frilansere markerte seg med både foto- og videopriser, sier fotosjef Frank Karlsen i Dagbladet.

«ÅRETS BILDE»: «Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Et utrolig godt nyhetsbilde», skriver bl.a. juryen. Foto: Kyrre Lien
«ÅRETS BILDE»: «Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Et utrolig godt nyhetsbilde», skriver bl.a. juryen. Foto: Kyrre Lien Vis mer

- Utrolig ålreit å se at stillsbildet, øyeblikket, fortsatte evner å fortelle så mye historie. Fotojournlisten har absolutt sin berettiget plass som formidler. Det er utrolig spennende å se så mange nye navn, unge studerter med klart, nytt bildespråk, sier Dagbladets fotosjef.

2950 bilder og 200 videoer Leder en i PK, Sveinung Uddu Ystad, forteller at det der stor entusiasme og interesse for konkurransen - og det å fortelle historier med bilde og video. I fjor sendte 191 PK-medlemmer inn 2950 bilder og 200 videoer.

- Juryen registrerer en kvalitetsøkning på videoene som lages, sier Ystad.

Flere av hovedprisene for 2014 går ikke til de store avisene, men til mange frilansere, som initierer egne fotoprosjekter med tanke på bøker, utstillinger eller for salg til aviser.

Frilansere og veteraner «Det personlige fotografiet, der fotografens visuelle språk får lov til å prege fortellingen, er gjennomgående i «Årets bilde 2014». Vi tror dette er uttrykk for en ny tendens», skriver blant annet juryen.

I kategorien «Sportsreportasje» gikk 2. prisen Maria Gossé, frilans i Dagbladet for reportasjen «Tjukkaser og prettyboys».

2. PRIS:  Dagblad-frilanser Maria Gossémed «Tjukkaser og prettyboys».
2. PRIS: Dagblad-frilanser Maria Gossémed «Tjukkaser og prettyboys». Vis mer

Veteranene Henning Lillegård fikk 2. prisen for «Selfie Ukraina» i Nyhets-kategorien, og Lars Eivind Bones fikk 3. prisen for «Sjakk-konge» i kategoerien Sport med et bilde av Magnus Carlsen. Fotograf Siv Johanne Seglem fikk 2. plassen for den sterke historien om Amanda Orlich (20), som har Mesoteliom, en kreftform som er lokalisert i bukhinnen.

Bildeserie om «Blodlandet» Fotograf Tomm W. Christiansen har i årrekke vært knyttet til Dagbladet, og har reist i mange urolige hjørner av verden. Han mottok to priser i dag, en 2. plass i «Åpen klasse» for bildet «Ballongønsker» - og 1. plassen i kategorien «Dokumentar utland» for serien «The Blodlands».

Det er en bildeserie om «Blodlandet», som strekker seg fra Østersjøen i nord til Svartehavet i sør og regionen og folket mørke blodige historie.

3. PLASS: «Sjakk-konge» av Dagbladets Lars Eivind Bones.
3. PLASS: «Sjakk-konge» av Dagbladets Lars Eivind Bones. Vis mer

«Årets bilde» gikk til Kyrre Lien, VG-frilans for bildet «Utsikt», som han også fikk 1. plassen i kategorien «Nyhet» for. Barna i Harara-familien i  Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt.

«Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Et utrolig godt nyhetsbilde», skriver bl.a. juryen.

2. PLASS: Dagblad-frilanser Tomm W. Christiansen med «Ballongønsker».
2. PLASS: Dagblad-frilanser Tomm W. Christiansen med «Ballongønsker». Vis mer
1.PLASS: Fotograf Tomm W. Christiansen med serien «The Blodlands».
1.PLASS: Fotograf Tomm W. Christiansen med serien «The Blodlands». Vis mer
2. PLASS:  Dagbladets Henning Lillegård fikk 2. prisen for «Selfie Ukraina».
2. PLASS: Dagbladets Henning Lillegård fikk 2. prisen for «Selfie Ukraina». Vis mer