Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagblad-journalist fikk Bragepris

Marte Michelet vant for sin kritikerroste debutbok.

VANT: Forfatteren Marte Michelet fikk Bragpris for beste sakprosabok under utdelinga i kveld. Foto: NTB Scanpix
VANT: Forfatteren Marte Michelet fikk Bragpris for beste sakprosabok under utdelinga i kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I kveld var det duket for en av Norges viktigste litteraturprisutdelinger, nemlig Brageprisen.

I klassen for beste sakprosabok, var det den tidligere Dagbladet-journalisten Marte Michelet som stakk av med pris.

Hennes nokså ferske bok, «Den største forbrytelsen», ble kalt «Årets beste sakprosabok» av VG, og «årets viktigste bok» av Dagbladets anmelder, og har fått mange flere strålende anmeldelser.

- Kaster lys over mørkt kapittel - Michelet har gjort en stor jobb i å grave frem hvordan antisemittismen preget deler av det norske samfunnet, og fokuserer særlig på den hensynsløse advokatsønnen Stian Bech jr. og hans vei inn i nazismen (...) Ved å basere seg på ny forskning, egen gransking av norske og tyske arkiver og på intervjuer, forteller forfatteren den viktige historien om hvordan nordmenn svek jødene og tok aktivt del i Holocaust.

- Den største forbrytelsen kaster et skarpt og avslørende lys over det mørkeste kapitlet i norsk historie, skriver juryen i deler av sin begrunnelse.

Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet, mener Michelet har tatt på seg en stor oppgave som har manglet i norsk historieskrivning.

- Hun har både gitt en samlet versjon og en fortelling om individer som hun får til på en fabelaktig måte. Man blir veldig stolt over en kollega som Marte når dette skjer, og det er hyggelig at journalist som har markert seg sterkt i Dagbladet får denne prisen, forteller han til Dagbladet.

Kulturredaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, som selv var til stede under kveldens begivenhet for å dele ut pris, er stolt av sin tidligere kollega.

- Det var en velforjent pris for en bok som har markert seg svært tungt blant bokutgivelsene i høst, og som helt fortjent har blitt kalt «årets viktigste bok». Alle burde lese den, forteller han.

Hederspris til Hjort Forfatteren Rune Christiansen vant prisen for beste skjønnlitteratur, med boka «Ensomheten i Lydia Ernemans liv».

- Rune Christiansen har vært en slags forfatterernes forfatter i nesten 30 år, og det er veldig hyggelig at han blir trukket fram i lyset på denne måten. Og han er sjelden kombinasjon av skjønnlitteraturforfatter og lyriker, han har nesten like mange diktsamlinger som romaner, sier Wandrup.

Den anerkjente forfatteren Vigdis Hjort stakk av med årets hederspris under utdelinga.

- Det er velfortjent, hun har jo skrevet seg opp fra bok til bok, og er utvilsomt en av de som er mest synlig og seriøs som romanforfatter, bejubler journalisten.

Ingvild H. Rishøis vant pris for åpen klasse i noveller og essays, men forfatteren Annette Münch fikk pris for beste barne- og ungdomsbok.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Marte Michelet eller Vigdis Hjort i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling