«Dagblad-liv» på film

Filmen «37 og et halvt» handler om en kvinnelig Dagblad-journalist i livskrise. Selv er regissør Vibeke Idsøe (38 og et halvt) akkurat der hun skulle ønske i livet.

-  Selma er en flink journalist som føler at hun ikke får utløp for det hun virkelig kan. Hun har talent, men ikke selvtillit nok til å vise det, sier hovedrolleinnehaver Helén Vikstvedt i pausen mellom opptakene av filmen «37 og et halvt».

I filmen spiller hun den nyskilte Magasinet-journalisten Selma Jensen på 37 og et halvt. Hun drømmer om sin egen personlige spalte i avisa, men er kommet skjevt ut med redaktøren.

Dermed er hun i stedet blitt fanget i gjentatte rutineoppdrag som den ukentlige spørrespalten «Goddag». Idet hun nærmer seg 40, er hun langt fra der hun ønsker å være i livet.

-  Sånne kriser kommer kanskje spesielt tydelig til syne i ei avis, men det kunne ha skjedd på en hvilken som helst arbeidsplass. Dette er ikke en film spesielt om avismiljøet, sier hun.

Nøyaktig gjengivelse

Likevel har mannskapet på «37 og et halvt» lagt ned mye arbeid for å skape et realistisk redaksjonsmiljø. I et kontorlokale på Lysaker utenfor Oslo har filmmannskapet gjort Lilleakerveien til Akersgata.

Filmens scenograf har vært på studietur i Dagbladets lokaler og likheten er slående. De har til og med en egen statist som spiller kabal på pc. Pia Tjelta forklarer hvordan hun selv med troverdighet spiller journalist.

-  Jeg går rundt med viktige papirer, snakker i telefonen og skriver artikler på pc. Det vil si, jeg later som. I virkeligheten skriver jeg inn Sigvart Dagsland-tekster. Jeg vet jo knapt hvordan jeg sender en e-post, sier hun.

Tjelta spiller Michelle, en ung og fremadstormende journalist som Selma har et anstrengt forhold til. Selma mistenker henne for å ha et forhold til den tidligere ektemannen hennes.

-  Er dette en typisk kvinnekomedie?

-  Jeg er så lei av at kvinnefilmer blir satt i bås. Dette er like mye en film for menn, og er ikke mykere eller mer suppete fordi en kvinne har laget den. Men det er et viktig kvalitetstegn at Vibeke har regi, sier Tjelta.

-  Veldig happy

-  Vi ser komedien gjennom en kvinnes øyne, men til sjuende og sist handler filmen om livet, karrieren og kjærligheten. Det handler om å innse at man ikke er der man skulle ønske at man var i livet. Det burde være gjenkjennelig for de fleste, sier Vibeke Idsøe.

Regissøren som brakdebuterte i 1996 med filmen «Jakten på nyre-steinen», skrev manuset til «37 og et halvt» for et år siden, da hun selv var 37 og et halvt.

-  Er du der du skulle ønske at du var i livet?

-  Akkurat nå er jeg veldig happy. Men jeg har vært i situasjoner tidligere som kan minne om den Selma gjennomlever, uten at det gjør filmen selvbiografisk, sier Vibeke Idsøe.

Etter å ha vært sentral i produksjonen av tre barnefilmer, nyter hun nå å jobbe med litt mer erfarne skuespillere.

-  Vi har en veldig fin stemning på settet. Vi gir på en måte litt blaffen, og det tror jeg blir veldig synlig i sluttproduktet. Denne filmen blir i alle fall langt fra selvhøytidelig, sier Idsøe.

«37 og et halvt» har premiere 28. januar 2005.

KONKURRENTER: Helén Vikstvedt (t.v.) spiller hovedrollen som journalisten Selma i filmen «37 og et halvt». Pia Tjelta spiller hennes kollega og nemesis i Vibeke Idsøes (t.h.) kommen de film.