Dagbladet anmelder 007-låter gjennom 50 år

Filmmusikken til James Bond har på mange måter holdt høyere standard enn filmene.

RØRT TIL TÅRER: Da James Bond-skuespiller Daniel Craig første gang hørte Adele synge tittellåta «Skyfall», tok han til tårene. - Jeg gråt, sier han til Vouge. - Jeg forsto umiddelbart at det var akkurat den låta jeg ønsket fra begynnelsen av. Den passer filmen, sier han. Foto: Fra filmen «Skyfall».
RØRT TIL TÅRER: Da James Bond-skuespiller Daniel Craig første gang hørte Adele synge tittellåta «Skyfall», tok han til tårene. - Jeg gråt, sier han til Vouge. - Jeg forsto umiddelbart at det var akkurat den låta jeg ønsket fra begynnelsen av. Den passer filmen, sier han. Foto: Fra filmen «Skyfall». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

James Bond har ikke bare preget filmhistorien og actionutviklingen på lerretet, men også ideen om toneangivende soundtracks. Dagbladet har hørt og vurdert filmmusikken til alle James Bond-filmene.

Agent 007 har gledet, skuffet og engasjert oss i 50 år. Den siste, «Skyfall», imponerer Dagbladets anmelder.

Der har også Daniel Craig skal ha vært hjelpsom mot damene i vanskelig dusjscene.

Filmkulturelt lim James Bond er filmkulturelt lim mellom generasjoner. Men hva med filmmusikken, hva har den gjort? Og hvilken rolle har den?

Lydsporet som følger hver enkelt James Bond film har i stor grad vært preget av kvalitet - også i valg av komponist og artist.

Flere Jams Bond-låter står fram som hypersterke, og et par/tre - etter det Dagbladets anmelder mener - har et klassikerstempel: nemlig Shirley Basseys «Goldfinger» (1964) og Nancy Sinatras «You Only Live Twice» (1967) - begge med Sean Connery i hovedrollen - og den aller siste, «Skyfall» med Adele.

John Barry Det er gitt ut album til hver enkelt film, og det er to hovedkomponister som står fram som betydelige for filmmusikken til James Bond.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer