Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet anmelder 007-låter gjennom 50 år

Filmmusikken til James Bond har på mange måter holdt høyere standard enn filmene.

RØRT TIL TÅRER: Da James Bond-skuespiller Daniel Craig første gang hørte Adele synge tittellåta «Skyfall», tok han til tårene. - Jeg gråt, sier han til Vouge. - Jeg forsto umiddelbart at det var akkurat den låta jeg ønsket fra begynnelsen av. Den passer filmen, sier han. Foto: Fra filmen «Skyfall».
RØRT TIL TÅRER: Da James Bond-skuespiller Daniel Craig første gang hørte Adele synge tittellåta «Skyfall», tok han til tårene. - Jeg gråt, sier han til Vouge. - Jeg forsto umiddelbart at det var akkurat den låta jeg ønsket fra begynnelsen av. Den passer filmen, sier han. Foto: Fra filmen «Skyfall». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

James Bond har ikke bare preget filmhistorien og actionutviklingen på lerretet, men også ideen om toneangivende soundtracks. Dagbladet har hørt og vurdert filmmusikken til alle James Bond-filmene.

Agent 007 har gledet, skuffet og engasjert oss i 50 år. Den siste, «Skyfall», imponerer Dagbladets anmelder.

Der har også Daniel Craig skal ha vært hjelpsom mot damene i vanskelig dusjscene.

Filmkulturelt lim James Bond er filmkulturelt lim mellom generasjoner. Men hva med filmmusikken, hva har den gjort? Og hvilken rolle har den?

Lydsporet som følger hver enkelt James Bond film har i stor grad vært preget av kvalitet - også i valg av komponist og artist.

Flere Jams Bond-låter står fram som hypersterke, og et par/tre - etter det Dagbladets anmelder mener - har et klassikerstempel: nemlig Shirley Basseys «Goldfinger» (1964) og Nancy Sinatras «You Only Live Twice» (1967) - begge med Sean Connery i hovedrollen - og den aller siste, «Skyfall» med Adele.

John Barry Det er gitt ut album til hver enkelt film, og det er to hovedkomponister som står fram som betydelige for filmmusikken til James Bond.

Britiske John Barry (1933-2011) er den tydeligste.

Han står bak halvparten av all filmmusikk, og dannet skolen for hvordan en James Bond skal låta.

Kjenningsmelodien, som han utformet han sammen med Monty Norman, og en rekke av de tidligste 007-låtene kan vi høre fragmenter av i mange seinere lydspor. «James Bond Theme» synes også å ha inspirert andre filmkomponister.

007-låtene er viktig David Arnold er en annen viktig Bond-komponist. Han ble plukket ut av Barry, og maktet å fornye musikken - samtidig som preget aldri forsvant.

Derfor er James Bond-låtene så viktig, akkurat som 007-agenten har mye av det samme i seg i dag som for 50 år siden.

Den nye filmen «Skyfall» er den 25. i rekken/den 23. offisielle - «Casino Royale fra 1967 med David Niven som James Bond og «Never Say Never Again» fra 1983 med Sean Connery i hovedrollen er ikke produsert av Eon og regnes ikke som offisielle.

I «Skyfall» er Adele, vår største kvinnelige sangstjerne for tida, valgt til å fronte «Skyfall» musikalsk. Den viser at James Bond-låtene lever videre i beste tradisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!