Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet «avslører» 30 år i ettertid

I en rekke intervjuer til norsk og dansk presse har Oleg Gordijevskij stått frem med tilsvarende og sprikende påstander.

SVARER: Arne Treholt mener Dagbladet kommer med gamle avsløringer. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto
SVARER: Arne Treholt mener Dagbladet kommer med gamle avsløringer. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto Vis mer
Meninger

I et intervju med Dagbladet oppgraderer den tidligere KGB-medarbeideren Oleg Gordijevskij, som i 1973 ble rekruttert som engelsk spion, meg til «den verste spion i Vest-Europas historie» og til «verdens største drittsekk».

I Ørnulf Toftes vitneforklaring for Eidsivating lagmannsrett i april 1985, bygget på Gordijevskijs forklaring til sine britiske oppdragsgivere, var jeg rangert som en av datidens «ti største spioner». Så vidt jeg forsto var jeg den gang ikke «drittsekk».

I en rekke intervjuer til norsk og dansk presse har Gordijevskij stått frem med tilsvarende og sprikende påstander. Det skjedde første gang i VG i september 1985, 30 år før Dagbladet bringer sine «nyheter».

Gordijevskij har gjennom årene fremsatt spionbeskyldninger mot en rekke navngitte personer, herunder det britiske arbeiderpartiets tidligere leder, Michael Foot, og utenriksredaktøren i danske Informationen, Jørgen Dragsdahl. Han er for dette både av britisk og dansk rett dømt for grove ærekrenkelser og til å betale betydelige oppreisningsbeløp.

Gordijevskij hevdet i en av sine bøker at jeg som «innflytelsesagent» hadde ansvaret for at Norge ikke ville tillate stasjonering av atomvåpen i fredstid. Vedtaket ble gjort i 1958. Jeg var da 15 år. Jeg burde vel takke for den maktposisjon jeg er tillagt.

Jeg skal også i I981 og 1982 ha forsynt KGB med Nato-hemmeligheter. Som ambassaderåd ved FN-delegasjonen hadde jeg ingen tilgang til slik informasjon. Det fikk jeg først gjennom forelesninger på Forsvarets Høyskole, som jeg vennligst ble invitert til høsten 1982.

Da Gjenopptakelseskommisjonen sist hadde min sak til vurdering, foreslo jeg gjennom min advokat Harald Stabell at Gordijevskij skulle innkalles for å avgi vitneprov som ville kunne etterprøves av forsvarer og påtalemyndighet. Dessverre klarte Gjenopptakelseskommisjonen ikke å finne frem til Gordijevskij. Den søkte åpenbart ikke, som Dagbladet og andre skandinaviske medier, PSTs assistanse.

Toftes tredjehånds vitneforklaring bygget på Gordijevskijs påstander, og ble gjengitt i den hemmeligstemplede delen av dommen.

Mens andre «hemmeligheter» ble nedgradert etter 20 år, tviholdt påtalemyndigheten på dette siste fikenblad, angivelig ut fra hensynet til «samarbeidende» britiske tjenester.

Jeg har gjennom mer enn 30 år konsekvent ønsket full åpenhet rundt alle sider ved denne saken. Det ville gi alle interesserte en mulighet til selv å danne seg et bilde, uavhengig av den prestisje myndighetene har investert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media