«I løpet av natt til 31. oktober er det begått innbrudd i restauranten i Studentbyen på Sogn. Et maleri av Munch er skåret ut av rammen og fjernet. Saken er meldt til politiet og politietterforskning er satt i gang.»
Slik lød pressemeldingen fra Studentsamskipnaden i Oslo, 31. oktober 1973.
I nattens mulm og mørke hadde noen tatt seg inn i restauranten og fjernet det store Edvard Munch-maleriet «Historien», «omtrent uten spor», ifølge Dagbladet 1. november 1973.
«Historien» er ett av bildene i den såkalte Stenersen-samlingen, samlingen på rundt 900 kunstverk som forretningsmann og kunstsamler Rolf E. Stenersen forærte Aker kommune i 1936. Da bildene fortsatt ikke hadde fått eget museum 16 år senere, og Aker var slått sammen med Oslo, ble kunsten hengt på Sogn studentby.
De verdifulle kunstverkene, av blant andre Edvard Munch, Erik Harry Johannesen, Jacob Weidemann, Ludvig Karsten, Rolf Nesch og Kai Fjell, hang dermed helt usikret i gangene, på studentenes rom og i restauranten.
Gjennom femti-,seksti- og syttitallet ble de utsatt for sigarettrøyk, matos og ølskum.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger