Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forsvunnet kunst:

Dagbladet avslører: Verdifulle Munch-bilder er borte - uten at Munchmuseet var klar over det

Seks Munch-bilder Munchmuseet trodde de hadde, viser seg å være borte. Til sammen er minst 47 kunstverk fra Stenersensamlingen forsvunnet. - Skandaløst, sier familiemedlem av Munch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I løpet av natt til 31. oktober er det begått innbrudd i restauranten i Studentbyen på Sogn. Et maleri av Munch er skåret ut av rammen og fjernet. Saken er meldt til politiet og politietterforskning er satt i gang.»

Slik lød pressemeldingen fra Studentsamskipnaden i Oslo, 31. oktober 1973.

I nattens mulm og mørke hadde noen tatt seg inn i restauranten og fjernet det store Edvard Munch-maleriet «Historien», «omtrent uten spor», ifølge Dagbladet 1. november 1973.

SAVNET: "Portrett av Fru R." av Edvard Munch er et av bildene som fortsatt er borte. Det skal ha forsvunnet fra rom 3139 på Sogn studentby. Registreringsnummer RES.B.121. Foto: Munchmuseet
SAVNET: "Portrett av Fru R." av Edvard Munch er et av bildene som fortsatt er borte. Det skal ha forsvunnet fra rom 3139 på Sogn studentby. Registreringsnummer RES.B.121. Foto: Munchmuseet Vis mer

«Historien» er ett av bildene i den såkalte Stenersen-samlingen, samlingen på rundt 900 kunstverk som forretningsmann og kunstsamler Rolf E. Stenersen forærte Aker kommune i 1936. Da bildene fortsatt ikke hadde fått eget museum 16 år senere, og Aker var slått sammen med Oslo, ble kunsten hengt på Sogn studentby.

De verdifulle kunstverkene, av blant andre Edvard Munch, Erik Harry Johannesen, Jacob Weidemann, Ludvig Karsten, Rolf Nesch og Kai Fjell, hang dermed helt usikret i gangene, på studentenes rom og i restauranten.

Gjennom femti-,seksti- og syttitallet ble de utsatt for sigarettrøyk, matos og ølskum.

Og «Historien» var ikke det eneste verdifulle bildet som forsvant.

Lenger nede i artikkelen kan du søke i de savnede verkene.

Minst 47 bilder savnet

For første gang kan Dagbladet presentere offentlig en oversikt over de savnede verkene fra Stenersen-samlingen. Det er Munchmuseet som har ansvaret for verkene i dag. Da Dagbladet for ett år siden ba om en oversikt over hvilke bilder som var borte fra samlingen, var svaret at 26 bilder var savnet.

I dag kan Dagbladet avsløre at minst 47 bilder er savnet.

Blant de forsvunne verkene er seks Munch-verk museet trodde de hadde: Ingen vet hvor de grafiske verkene «Omega gråter», «Marats død», «Gråtende ung kvinne ved sengen», «Portrett av fru R.», «Tiergarten - Berlin» og barnebildet «Åge Christian Gierløff» er blitt av.

KUNST HOS STUDENTENE: Studentene som bodde på Sogn Studentby på 50, 60 og
70-tallet hadde verdifulle kunstverk fra Stenersensamlingen på rommene sine, i
gangene og i studentrestauranten. Foto: Studentsamskipnaden i Oslo.
KUNST HOS STUDENTENE: Studentene som bodde på Sogn Studentby på 50, 60 og 70-tallet hadde verdifulle kunstverk fra Stenersensamlingen på rommene sine, i gangene og i studentrestauranten. Foto: Studentsamskipnaden i Oslo. Vis mer

Fremmedlegionen

«Tre bilder ble skåret ut av rammen av en ungarsk student. Da saken ble oppdaget, hadde studenten allerede forlatt landet og meldt seg til den franske fremmedlegionen». Dagbladet har fått tilgang til korrespondanse mellom Studentsamskipnaden og Oslo kommunes kunstsamlinger fra syttitallet. I brevene diskuteres kunstsamlingen og de forsvunne verkene. Vi har også trålet gjennom en rekke registre over Stenersens kunstsamling. I riksarkivet, på Munchmuseet og hos privatpersoner.

Da Dagbladet for ett år siden ba om lista over hvilke bilder som var borte, var Johan Berner Jakobsens «Fiskerhjem om kvelden» blant dem. Dette fant Dagbladet igjen hos KODE kunstmuseer i Bergen i mai 2018.

Men ifølge flere gamle registre og kartotek Dagbladet har gått gjennom, er det som nevnt langt flere enn 26 bilder som er vekk. Vi ga hele vår liste over savnet kunst til Munchmuseet, som sjekket på nytt.

Da viste det seg at minst 47 bilder er savnet, sannsynligvis flere:

  • 13 malerier.
  • Tre malerier: I tidligere registre er disse beskrevet som borte, men Munchmuseet sier bildene ikke er registrert hos dem.
  • 34 grafikkverk av Edvard Munch. Pluss ett verk som Munch-museet må undersøke nærmere om er borte eller ikke.
  • I tillegg er 11 grafikkverk og skulpturer av andre kunstnere enn Edvard Munch beskrevet som stjålet eller savnet i eldre registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke om disse verkene fortsatt er borte fra samlingen.
SAVNET: Edvard Munch laget bildet «Åge Christian Gierløff» i
1916. Nå er det savnet. Bildet har reistreringsnummer RES.B.38. Foto: Munchmuseet
SAVNET: Edvard Munch laget bildet «Åge Christian Gierløff» i 1916. Nå er det savnet. Bildet har reistreringsnummer RES.B.38. Foto: Munchmuseet Vis mer

- Til å gråte over

Elisabeth Munch-Ellingsen er oldebarn av Edvard Munchs bror og har ofte vært familiens talsperson. Hun mener det er en skandale at så mange bilder er borte, og at registreringen har vært så mangelfull.

- Oslo kommunes håndtering av denne kunstgaven er til å gråte over. Det er virkelig trist, sier Elisabeth Munch-Ellingsen til Dagbladet.

- Hele denne ivaretakelsen av så verdifulle bilder, både kunstnerisk og økonomisk, er virkelig skandaløs. Jeg tenker ikke nødvendigvis på det økonomiske, men at det er en verdifull arv. Det offentlige får en gave og et ansvar, og så blir ikke ansvaret tatt, sier Munch-Ellingsen.

Hun legger til at hun håper det nå vil bli orden i dette. Hun tror også at mange av dem som bodde på Sogn studentby i perioden bildene hang der, kan vite hva som har skjedd.

PÅ SOGN: Verdifulle kunstverk, av Edvard Munch, Erik Harry
Johannesen, Jacob Weidemann, Ludvig Karsten, Kai Fjell med fler, hang helt
usikret på Sogn studentby fram til 1973. Foto: Studentsamskipnaden i Oslo
PÅ SOGN: Verdifulle kunstverk, av Edvard Munch, Erik Harry Johannesen, Jacob Weidemann, Ludvig Karsten, Kai Fjell med fler, hang helt usikret på Sogn studentby fram til 1973. Foto: Studentsamskipnaden i Oslo Vis mer

- Jeg synes det hadde vært veldig hyggelig at det som skulle være en gave til fellesskapet blir levert tilbake, sier Munch-Ellingsen.

Stor oppgave

Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munchmuseet, sier han ikke er uenig med Munch-Ellingsen i at kommunens håndtering har vært «til å gråte over».

- Men det er nok et symptom på et større spørsmål om hvordan vi som samfunn ivaretar vår kunst og kulturarv. Når det er sagt bygger nå Oslo kommune et nytt Munchmuseum for å forvalte kunsten på en vesentlig bedre måte, sier Henrichsen.

Han forteller at Munchmuseet overtok ansvaret for samlingen da Stenersenmuseet ble innlemmet i Munchmuseet i 2010. De har ikke hatt ressurser til en ny gjennomgang av samlingen siden da.

- Hva tenker du om at tallet på kunstverk som er borte, er så mye høyere enn dere trodde?

- Jeg tenker at det er en veldig stor samling som vi overtok i 2010. Hva som ble gjort i de 66 årene før vi overtok, tror jeg ble gjort med begrensede ressurser, sier Henrichsen.

Han legger til at de nå er i gang med å gå gjennom alle kunstverk ved museet.

««Bildet er tatt ut av rammen og erstattet med noe annet, som er uten noen som helst verdi».» Notat fra Studentskipnaden, 1967

- Vi trenger det når vi flytter til nytt museum i Bjørvika i 2020. Vi er også nå godt i gang med å digitalisere og publisere alle verk på nett, i første omgang gjør vi dette med Munchsamlingen, og etter hvert vil vi også digitalisere Stenersensamlingen, sier Henrichsen.

- Hvorfor registreringen av Stenersensamlingen har vært mangelfull kan jeg ikke svare på. Men jeg tror jeg kan si at samlingen har en kronglete historie. Jeg skulle gjerne hatt ressursene til å gå gjennom alt, men det har vi ikke hatt, og det jobber vi med å skaffe oss, sier han, og legger til at dette er en stor og krevende oppgave.

Hvis det er noen som har noen av de savnede verkene håper Henrichsen at de sier fra til dem.

- Hvis det er noen som har informasjon, eller skulle være i besittelse av disse hadde det vært strålende om de gir lyd fra seg, sier han.

Kontrakt på servietter

Da studentavisa Universitas tidlig på femtitallet omtalte samlingen som snart skulle henge på Sogn studentby, skrev de at den var verdt rundt 3 millioner kroner. Dette tilsvarte rundt 41.6 millioner kroner i 2011.

Stenersen, som hadde tjent en formue på kjøp og salg av aksjer, var ifølge hans eget barnebarn likevel ikke så opptatt av å skrive ting ned.

- Han skrev blant annet kontrakter på servietter, og puttet dem i lomma. Det var ikke så nøye, sier barnebarnet Sten Stenersen jr.

SAVNET: Ingen vet hvor grafikkverket "Marats død" av Edvard Munch er. Det har registreringsnummer RES.B.136. Foto: munchmuseet
SAVNET: Ingen vet hvor grafikkverket "Marats død" av Edvard Munch er. Det har registreringsnummer RES.B.136. Foto: munchmuseet Vis mer

Han forteller om et tilfelle der bestefaren solgte et bilde, skrev kjøpskontrakt på serviett og aldri fikk betalt.

Full råderett

Rolf E. Stenersen hadde full råderett over kunstsamlingen, også etter at han ga den til kommunen. Dermed kunne han skalte og valte med samlingen som han ville. Han kunne ta ut kunstverk, og legge til kunstverk.

- Han hadde råderett og disposisjonsrett og det brukte han til de grader, sier Sten Stenersen jr.

Det er derfor mulig at noen kunstverk ikke ble stjålet fra Sogn, at Stenersen hentet ut et kunstverk, eller byttet det med et annet, uten å si ifra.

Men Sten Stenersen jr. understreker at det ble stjålet kunst fra studentbyen. Det forteller også Arne Eggum. Han ledet arbeidet med katalogen «Rolf E. Stenersens gave til Oslo by», som ble gitt ut i 1974. Der laget han en oversikt over hele samlingen, slik den framsto på tidlig syttitall.

- Rolf Stenersen gikk ut og inn med bilder fra samlingen. Da han hadde kjøpt noe nytt sa han til vaktmesteren: «Se her, nå har jeg fått et nytt tilskudd til gaven». En annen dag hentet han ut noe, og sa: «Nei, dette vil jeg ikke ha lenger», forteller Eggum.

- Så var det de ulike tyveriene, som er uoppklarte, sier han.

Da maleriet «Historien» ble stjålet i 1973, var Pål Hougen direktør for Oslo kommunes kunstsamlinger og Munchmuseet. I et intervju med Dagbladet etter tyveriet, sa han at det hadde forsvunnet minst ett bilde i året de 20 åra samlingen hadde hengt på Sogn.

BLE STJÅLET: Maleriet «Historien» av Edvard Munch ble stjålet i 1973. Det kom til rette året etter på noe utradisjonelt vis. Foto: Munchmuseet
BLE STJÅLET: Maleriet «Historien» av Edvard Munch ble stjålet i 1973. Det kom til rette året etter på noe utradisjonelt vis. Foto: Munchmuseet Vis mer

Byttet ut bilder

«Bildet er tatt ut av rammen og erstattet med noe annet, som er uten noen som helst verdi». Slik er tyveriet av «Gråtende kvinne ved sengen» beskrevet i et notat skrevet av Studentsamskipnaden i 1967. Bildet var skåret ut av rammen og «erstattet med Picasso-reproduksjon».

SAVNET: "Gråtende ung kvinne ved sengen" skal ha blitt skåret ut av rammen og stjålet, ifølge Studentsamskipnaden i 1966. Registreringsnummer RES.B64. Foto: Munchmuseet
SAVNET: "Gråtende ung kvinne ved sengen" skal ha blitt skåret ut av rammen og stjålet, ifølge Studentsamskipnaden i 1966. Registreringsnummer RES.B64. Foto: Munchmuseet Vis mer

For å få tak i bildet igjen, skrev Studentsamskipnaden brev til studenten som bodde på rommet hvor bildet hadde hengt. Men, som de oppsummerer senere, «han har ikke svart. Nytt brev sendt».

Om personen som bodde på rommet noen gang svarte på brevet er uvisst.

Bildet er fortsatt borte.

Henviser videre

Oslo kommune overtok ansvaret for Stenersen-samlingen da kommunen ble slått sammen med Aker i 1948. Etaten som gikk under navnet Oslo kommunes kunstsamlinger hadde ansvaret for kunstgaven i perioden da mange bilder forsvant.

SAVNET: Edvard Munchs "Omega gråter" fra 1908-09 forsvant i 1972, ifølge Munchmuseet. Registreringsnummer RES.B.369. Foto: Munchmuseet
SAVNET: Edvard Munchs "Omega gråter" fra 1908-09 forsvant i 1972, ifølge Munchmuseet. Registreringsnummer RES.B.369. Foto: Munchmuseet Vis mer

Dagbladet har spurt Oslo kommune om hvorfor registreringen har vært så mangelfull. Vi har også spurt om hvordan seks bilder kan være registrert som til stede i samlingen, når de faktisk ikke er der.

Dette vil ikke Kulturetaten i kommunen svare på, og henviser videre til Munchmuseet som overtok ansvaret for samlingen i 2010.

- Historikken som eksisterer rundt Rolf Stenersens samling er det etaten Munchmuseet som forvalter på vegne av Oslo kommune. Så vår anbefaling er at dere henvender dere til Munchmuseet på disse spørsmålene, skriver Kjersti Tubaas, kommunikasjonssjef i Kulturetaten i Oslo kommune, i en e-post til Dagbladet. Hun legger til at Kulturetaten ble opprettet i 2005.

- Munchmuseet har kun hatt ansvaret for samlingen siden 2010. Betyr dette at Oslo kommune ikke vil svare på spørsmål om perioden de har hatt ansvaret for Stenersensamlingen?

- Forvaltningen av Stenersens samling ligger utenfor Kulturetatens ansvarsområde. Ansvaret for denne tilligger den kommunale etaten Munchmuseet, skriver Tubaas.

Hun opplyser at det ikke er noen andre enn Munchmuseet i kommunen som kan svare på spørsmål om dette.

«Stjålet» av VG-journalist

Flere av bildene som ble omtalt som stjålet på 70-tallet er i registre kun beskrevet med registreringsnummer. Derfor er det vanskelig å vite hvem som har laget disse bildene, og tittelen på dem.

Men for andre forsvunne verk, er både kunstnere og titler kjent.

I perioden samlingen hang på Sogn studentby var det diskusjoner om den egentlig var godt nok sikret. Var det ikke risikabelt å henge verdifull kunst i studentenes rom og ganger, hvor noen kunne ta dem med seg?

I 1972 gjorde en VG-journalist nettopp det, «stjal» med seg Munch-litografiet «Kyss på stranden», for å «rette søkelyset mot den utrolige vanskjøtselen av millionverdiene».

Journalist Jon Magnus beskrev i en senere artikkel fra 1992 hvordan han spaserte inn på studentbyen «hektet det store litografiet ned fra veggen - og tok det med ut, der jeg plasserte det i bagasjerommet på en ventende bil».

Ingen så ham. Derfor gikk han inn igjen, hang bildet på plass og «stjal» det på nytt. Og nytt.

Han bestemte seg for å «leke bajas», og ble til slutt stoppet på tredje eller fjerde forsøk.

I en plastpose

Ett år senere ble Munchs «Historien» stjålet fra studentrestauranten.

Maleriet var taksert til to millioner kroner da det ble skåret ut av rammen og fraktet til et ukjent sted.

«Historien» kom heldigvis til rette igjen, om enn på noe spesielt vis.

- Det ble funnet i en avfallspose, gjemt under et kumlokk i Frognerparken, forteller Sten Stenersen jr.

Etter tyveriet tok Oslo kommune bildene ut av Sogn studentby.

Nina Langeland, kommunikasjonssjef i Studentsamskipnaden i Oslo, uttaler at det er veldig trist at kunstskatter er gått tapt.

- Det var jo en helt annen tid. Det var en vakker tanke å ha Munch-verker i studentbyen. Vi kjenner dessverre ikke så godt til hvilke vurderinger som ble gjort den gangen, sier hun.

Og legger til:

- Det hadde vært utrolig spennende om det kommer ny informasjon om verkene.

Scroll mot høyre for å se hele tabellen →
Registreringsnummer Kunstner Tittel Status
A 47 Ukjent Pianistinnen Beskrevet som borte i tidligere registre. Ikke registrert hos Munchmuseet
A 48 Bernt Clüver Fra Akershus Savnet
A 147 Ukjent Ukjent Savnet
A 148 Johan Berner Jakobsen Fiskerhjem om kvelden Funnet av Dagbladet hos KODE kunstmuseer i Bergen
A 154 Ukjent Ukjent Savnet
A 162 Johan Berner Jakobsen Torghatten Savnet
A 182 Erik Harry Johannessen Ukjent Savnet
A 193 Ukjent Ukjent Savnet
A 211 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Ikke registrert hos Munchmuseet
A 213 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Ikke registrert hos Munchmuseet
A 229 Ukjent Ukjent Savnet
A 267 Ukjent Ukjent Savnet
A 274 Ukjent Ukjent Savnet
A 275 Ukjent Ukjent Savnet
A 282 Ukjent Ukjent Savnet
A 284 Ukjent Ukjent Savnet
A 299 Ukjent Ukjent Savnet
B 005 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 38 Edvard Munch Barnehode, radering/Åge Christian Gierløff Savnet
B 056 Edvard Munch Gråtende ung kvinne ved sengen Savnet
B 64 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 70 Edvard Munch Kyss Beskrevet som «ikke funnet» i Munchmuseets samling. Men er i National Gallery of Art i Washington
B 98 Edvard Munch Pikene på broen, tegning Savnet
B 108 Edvard Munch Ørn Savnet
B 121 Edvard Munch Portrett av Fru R./Kvinneportrett Savnet
B 130 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 136 Edvard Munch Marats død Savnet
B 176 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 197 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 245 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 253 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 256 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 262 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 264 Edvard Munch Tiergarten - Berlin Savnet
B 268 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 273 Edvard Munch Portrett av Tor Hedberg Savnet
B 301 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 303 Edvard Munch Ukjent Uklart, må undersøkes nærmere, ifølge Munchmuseet
B 327 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 335 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 363 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 368 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 369 Edvard Munch Omega gråter, litografi Savnet
B 375 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 414 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 415 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 426 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 431 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 435 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 462 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 463 Edvard Munch Ukjent Savnet
B 464 Edvard Munch Ukjent Savnet
C 527 Erik Harry Johannessen Speilbilde i vann Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 536 Erik Harry Johannessen Pessimisme Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 555 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 556 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 557 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 558 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 559 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 561 Johannes Rian Stående kvinneakt Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 580 Edvarda Lie Stående kvinneakt Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 600 Kai Fjell I dølgesmål Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp
C 643 Ukjent Ukjent Beskrevet som borte i tidligere registre. Munchmuseet har ikke hatt kapasitet til å sjekke opp

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!