Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet avsporer

DAGBLADET VISER i lørdagens avis til Klassekampens forside dagen før om at jeg benekter Guantanamo-leirens eksistens. Oppslaget i Klassekampen er basert på mitt svar til representanten Bjørklund fra SV om angivelige amerikanske «planer for et verdensomspennende hemmelig fengselsnettverk».

Det at Klassekampen lager oppslag om at jeg benekter Guantanamo-leirens eksistens sier mer om Klassekampen enn om meg. Likevel mener Dagbladet at jeg roter det hele til og reduserer en meget viktig sak til et byråkratisk definisjonsspørsmål om hvem som har rett.

Guantanamo-leiren er ikke hemmelig. Derfor forstår vel de fleste at mitt svar ikke vedrørte Guantanamo, men spørsmålet om USA skal ha planer om et hemmelig fengselsnettverk. Jeg kjenner saken fra media, men våre undersøkelser har ikke kunnet bekrefte at dette er amerikansk politikk. At jeg på grunnlag av dette svaret skulle ha oppnevnt meg selv til forsvarer av USAs politikk og avvise en engasjert debatt ved å avspore, er for meg komplett uforståelig. Dersom vi skal ha en engasjert debatt om menneskerettigheter kan ikke den baseres på påstander og rykter som ikke lar seg bekrefte, og som ikke har noe med verken Guantanamo, Abu Graib eller Bagram å gjøre.

Regjeringen fører en aktiv menneskerettighetspolitikk. I politiske samtaler og i multilaterale fora uttrykker vi regelmessig vårt syn om viktigheten av respekt for menneskerettighetene, inkludert om fangebehandling i de nevnte fengslene. Det er derfor ren vrangvilje når Dagbladet sår tvil om mitt syn.