Dagbladet-bildet som tente gnisten til støttekonsert for flyktningene

Dugnadskonsert satt sammen på rekordtid.

BILDET SOM STARTET ALT: Fotografiet av den gråtende jenta langs jernbanen mellom Ungarn og Serbia vil ikke slippe tak hos Jørgen Roll i Oslo Konserthus. Resultatet med en støttekonsert til inntekt for flyktningene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BILDET SOM STARTET ALT: Fotografiet av den gråtende jenta langs jernbanen mellom Ungarn og Serbia vil ikke slippe tak hos Jørgen Roll i Oslo Konserthus. Resultatet med en støttekonsert til inntekt for flyktningene. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det var Dagbladets prisbelønnede fotograf Hans Arne Vedlog som tok bildet som inspirerte lørdagens konsert til inntekt for Syria-flyktningene. 

Under reportasjereise i Ungarn og Serbia møtte Vedlog flyktninger langs jernbanelinja. Spesielt la han merke til en gråtende ung jente, hånd i hånd med sin mor.

Lidelsen, trettheten og maktesløsheten var til å ta og føle på. 

Vedlog fotograferte jenta og sendte bildet til sin venn Jørgen Roll, administrerende direktør ved Oslo konserthus. «Hva kan vi gjøre?» spurte han Roll, og slik ble lørdagens «Dugnad for flyktningene» til. 

Mektig fotografi - Som en spontanreaksjon etter Hans Arnes bilde kom tanken om en dugnadskonsert. Vi måtte gjøre noe, tenkte jeg. Og så, 30 minutter etterpå, ringte Dialog for fred og spurte om Oslo konserthus kunne være med på noe i forbindelse med flyktningkrisen. «It's a sign» tenkte jeg og sa ja med en gang, sier Jørgen Roll til Dagbladet. 

- Det viser hvor mektig et fotografi kan være. Jeg blir aldri kvitt det bildet, det er alltid med meg, fortsetter Roll, nå skjelvende i stemmen. 

Konserten sendes lørdag på NRK1 og artister som Dum Dum Boys, Sivert Høyem, Emilie Nicolas, Ida Jenshus og Jarle Bernhoft har sagt ja til å opptre. 

- Jeg er så imponert over hvordan folk stiller opp. NRK har kasta seg rundt og fått dette til på to uker, som er utrolig. Folk på huset jobber på spreng, så nå håper jeg folk der hjemme lar seg rive med og åpner lommebøkene for å hjelpe dem som ikke har noenting her i verden, sier Roll. 

- Tragedien engasjerer Inntektene fra konserten fordeles mellom Røde Kors, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp, og skal gå til humanitær innsats for flyktningene som ankommer Europa daglig. 

Dagbladet-fotograf Vedlog understreker at han bare har tatt et bilde:  Den store innsatsen ligger hos Roll, bookingansvarlig Pelle Neraasen, Aamir Sheikh i Dialog for fred og de andre som har fått konserten opp på beina på rekordtid, sier han.

- Mitt bidrag er veldig beskjedent. Alt jeg gjorde var å sende det bildet hjem til en kamerat. At det har materialisert seg til en støttekonsert er bare helt fantastisk og litt utrolig. Vi ser jo overalt at denne tragedien engasjerer bredt, sier Vedlog.

Han jobbet Dagbladets fotoredaksjon i 22 år og ledet avisas fotoavdeling i en årrekke. I 2010 mottak han prisen «Årets bilde», den gjeveste norske utmerkelsen en pressefotograf kan få. 

- Viser dette makten et bilde kan ha?

- Ja, og ikke bare i mitt bilde, men i alle bildene vi har sett fra flyktningkatastrofen, spesielt av Aylan Kurdi på stranda i Tyrkia. Før hørte vi om antall mennesker som hadde druknet i Middelhavet, men nå får krisen og lidelsen et ansikt. Sånn sett har bilder vært med på å skape det engasjementet vi nå ser, sier han. 

«Dugnad for flyktningene» sendes på NRK1 lørdag klokka 22.00.