DISKRIMINERENDE: Når Dagbladet ønsker å kritisere diskriminerende innreisebestemmelser, kunne lederartikkelen ha rettet kritikk og lesernes oppmerksomhet mot det faktum at mange muslimske stater nekter israelske statsborgere innreise kun basert på sine israelske pass, skriver Raphael Schutz, Israels ambassadør til Norge.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DISKRIMINERENDE: Når Dagbladet ønsker å kritisere diskriminerende innreisebestemmelser, kunne lederartikkelen ha rettet kritikk og lesernes oppmerksomhet mot det faktum at mange muslimske stater nekter israelske statsborgere innreise kun basert på sine israelske pass, skriver Raphael Schutz, Israels ambassadør til Norge. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Innreiseforbud:

Dagbladet bommer

Det er uriktig at personer født i Norge, hvis foreldre eller besteforeldre er født eller har bodd på Gaza eller Vestbredden anses av Israel som palestinere hvis de kun har norsk statsborgerskap.

Meninger

En lederartikkel i Dagbladet kritiserer «Norsk støtte til israelsk diskriminering av palestinere i Norge». Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, finner dette «urimelig og kunnskapsløst».

Israel anser palestinere som har dobbelt statsborgerskap eller palestinsk ID for å være palestinere. Palestinere født på Vestbredden eller Gaza som har fått innvilget norsk statsborgerskap, betraktes som palestinere av både israelske og palestinske myndigheter.

Dagbladet kan mislike dette, men det er ikke «diskriminerende» og gjelder alle utenlandske borgere i denne kategorien, ikke kun palestinere i Norge.

Det er uriktig at personer født i Norge, hvis foreldre eller besteforeldre er født eller har bodd på Gaza eller Vestbredden anses av Israel som palestinere hvis de kun har norsk statsborgerskap.

Av den grunn har de det gjelder mulighet til å reise gjennom Ben Gurion-flyplassen. Enhver reisende som ankommer Ben Gurion flyplass blir vurdert individuelt hva gjelder innreisetillatelse; en prosedyre ikke unik for Israel.

Dagbladet retter ingen kritikk mot palestinske eller egyptiske innreiseregler. Tvert imot tillegges Israel nærmest skylden for at «Egypt krever palestinsk ID for å reise [til Gaza] gjennom egyptisk territorium».

Palestinere i Norge som er født eller har bodd på Gaza, men som ikke innehar palestinske ID-dokumenter er selv ansvarlige for å kontakte palestinske myndigheter for å ordne de nødvendige ID-papirene hvis de ønsker å reise til Gaza.

Når Dagbladet ønsker å kritisere diskriminerende innreisebestemmelser, kunne lederartikkelen ha rettet kritikk og lesernes oppmerksomhet mot det faktum at mange muslimske stater nekter israelske statsborgere innreise kun basert på sine israelske pass.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.