Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet brøt ikke god presseskikk

Greit å trykke karikatur av Israels statsminister Ehud Olmert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet brøt ikke god presseskikk da avisen trykket en karikatur av Israels statsminister Ehud Olmert, uttaler Pressens Faglige Utvalg.

Det var Israel som klaget Dagbladet inn for PFU etter at avisa mandag 10.juli trykket en karikatur til en kommentar om utviklingen i Palestinakonflikten.

Tegningen viser israels statsminister Ehud Olmert som står på en balkong i en fangeleir. I hånda holder han et gevær. På bakken under balkongen ligger et dødt menneske. En palestiner. Det er klare referanser til filmen «Schindlers Liste», der den sadistiske leirkommandanten Amon Götz skyter på jødiske fanger - for gøy.

- Karikaturen sammenlikner Israels behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder under 2. verdenskrig. Den vitner om uvitenhet om nazistenes masseutryddelse av det jødiske folk og jeg finner den totalt uakseptabel, skriver Israels ambassadør Miryam Shomrat i PFU-klagen.

Må tåle karikaturer

Pressens Faglige Utvalg slår fast at det må være spesiell stor takhøyde i norsk presse for karikaturtegninger. Satiren må derfor både kunne såre og krenke, heter det i PFUs uttalelse, melder NTB. 

De har forståelse for at tegningen kan virke sårende. I uttalelsen fra utvalgets møte, heter det blant annet:

«I det påklagede tilfellet kan utvalget derfor forstå den engstelse for en uønsket utvikling som klageren indirekte gir uttrykk for, sett på bakgrunn av de historiske fakta knyttet til jødeutryddelsen under naziregimet.»

KLAGET TIL PFU: Israels ambassadør Miryam Shomrat mener sammenlikninger som karikaturen fornærmer jøder og det israelske folk.
KLAGET TIL PFU: Israels ambassadør Miryam Shomrat mener sammenlikninger som karikaturen fornærmer jøder og det israelske folk. Vis mer

Men slik krenkelse må klageren tåle, fastslår PFU.

«Uttalelsen legger vekt på den store takhøyden karikaturen må ha, og tradisjonelt har hatt, i norsk presse. Det innebærer at satiren, som en del av ytringsfriheten, både må kunne såre og krenke», skriver PFU.

Ingen vetorett til den krenkede

Utvalget understreker at pressens ansvar for å ha et bevisst forhold til den betydning og virkning for dem som blir berørt, ikke kan gi den krenkede noen vetorett over hva som publiseres.

«Et slikt prinsipp ville gi helt uakseptable konsekvenser for ytringsfriheten», uttaler PFU, som viser til pressens etiske retningslinjer i Vær varsom-plakaten der det heter at «pressen skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet. Den kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjon og fri adgang til kildene».

– Dagbladet har ikke brutt god presseskikk, konkluderer PFU.