Pressens faglige utvalg (PFU)

Dagbladet er best i klassen

Gikk ut av 2016 med null fellelser i PFU.

ETISK BEVISSTHET: Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen (til venstre) har lagt ned mye arbeid i «etikkoppdragelse» av redaksjonen. Høy etisk bevissthet er blitt en selvsagt del av den daglige nyhetsjobbingen både for reportere og redaksjonsledelsen, her representert ved redaksjonssjef Hilde Schjerve og vaktsjef nett Eugene Brandal Laran. Foto: Hans Arne Vedlog
ETISK BEVISSTHET: Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen (til venstre) har lagt ned mye arbeid i «etikkoppdragelse» av redaksjonen. Høy etisk bevissthet er blitt en selvsagt del av den daglige nyhetsjobbingen både for reportere og redaksjonsledelsen, her representert ved redaksjonssjef Hilde Schjerve og vaktsjef nett Eugene Brandal Laran. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

(Dagbladet): Fra å ha rykte på seg for å være en etikkversting, gikk Dagbladet ut av 2016 med null fellelser i PFU.

Presse-Norges etikkversting ble i fjor, Aftenposten, med fem fellelser i PFU (Pressens faglige utvalg).

Deretter følger TV2 og Finansavisen. Dagbladet er ikke en gang inne på topp-10-lista over etikkverstingene, som ble presentert da Norsk Presseforbund oppsummerte 2016 onsdag formiddag.

Fra verst til best

- Dagbladet hadde for noen år tilbake rykte som etikkversting. Det tilhører nå fortiden, sier ansvarlig redaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

- I løpet av de fire siste årene er vi felt én gang og har fått kritikk én gang. Det har gått sport i å jobbe med etikk som en integrert del av det faglige arbeidet før vi publiserer, fortsetter han.

2015 var et uår etikkmessig med hele 83 fellelser i PFU. Da toppet NRK verstinglista. I så måte er 2016 et bedre år: Av 124 behandlede saker i PFU, endte 65 med fellelser.

Mediegiganten NRK har også hatt en bedring. Fra å være etikkverstingen i 2015, ramlet NRK ned på en 9. plass i fjor, med «bare» to fellelser etter 70 klager.

Bedre presse

Ifølge nettstedet Medier24 viser statistikken at pressen generelt er blitt bedre på samtidig imøtegåelse (Vær Værsom-plakatens §4.14).

Til gjengjeld er pressen blitt dårligere på å sjekke fakta. 4.14-paragrafen deler nå førsteplassen med paragraf 3.2 om kildebruk og kontroll av opplysninger, altså at det som meldes faktisk er sant. Dette preger også fellelsene mot Aftenposten.

- Det vi ser er at falske nyheter har blitt et stort problem internasjonalt, men også i Norge. For vår del er dette noe som vi er veldig oppmerksom på, forklarer Markussen.

- Vi har jobbet mye med kildekritikk, og det er viktigere enn noen gang at vi passer på det. Vi lever av tillit og troverdighet, legger han til.

Den gode nyheten har også fått Dagbladets redaktør til å spørre seg selv om avisens journalistikk har blitt for lite kritisk. Sjefredaktør Markussen er ikke bekymret for det.

- Jeg tror ikke vi er blitt for forsiktige. Vi ser at antallet klager på oss ligger på omtrent samme nivå som tidligere. Rundt 20 i året. Men vi holder oss på rett side av streken. Et hardtslående tabloid mediehus vil helt naturlig utfordre mange, ikke minst maktmennesker, men vi skal opptre fair og kjenne etikkens grenser.

- Hvilke klager er typiske gjengangere for Dagbladet?

- Klagene mot Dagbladet er antakeligvis ikke så veldig annerledes enn hva andre medier opplever. Det går som regel på spørsmål om samtidig imøtegåelse, tilsvar, kildekritikk og det med å ha en ryddig opptreden i selve arbeidsprosessen, svarer Markussen.

Han legger til at Dagbladet er svært fornøyd med det avisa har fått til på etikkens område.
- Vår nyhetsredaktør, Frode Hansen, har et særlig ansvar på dette området. Han legger ned mye arbeid i det jeg kaller «etikkoppdragelse».

Her er verstinglista:

Aftenposten: 5 fellelser av 31 klager (3 brudd og 2 kritikk)

TV 2: 3 fellelser av 26 klager (3 brudd)

Finansavisen: 3 fellelser av 6 klager (3 brudd)

Tønsbergs Blad: 2 fellelser av 6 klager (begge brudd)

VG: 2 fellelser av 38 klager (begge brudd)

Bergens Tidende: 2 fellelser av 6 klager (1 brudd og 1 kritikk)

Akershus Amtstidende: 2 fellelser av 3 klager (begge brudd)

Hamar Arbeiderblad: 2 fellelser av 5 klager (begge brudd)

NRK: 2 fellelser av 70 klager (1 brudd og 1 kritikk)