Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

IS-kvinner og barn

Dagbladet er enig med Trump

Dagbladet mener: Det er ikke realistisk å vente på et straffeoppgjør i Syria.

HENT DEM HJEM: President Donald Trump oppfordrer sine europeiske allierte til å hente fremmedkrigere hjem fra interneringsleire nord i Syria. Det er ikke ofte Dagbladet er enig med Trump. Foto: AP Photo/Alex Brandon
HENT DEM HJEM: President Donald Trump oppfordrer sine europeiske allierte til å hente fremmedkrigere hjem fra interneringsleire nord i Syria. Det er ikke ofte Dagbladet er enig med Trump. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Meninger

Regjeringen gjør rett i å hente to små barn og deres mor hjem fra interneringsleiren Al-Hol nord i Syria. Det er forståelig at avgjørelsen vekker sterke følelser på grunn av kvinnens tilknytning til terrororganisasjonen IS. Desto viktigere å holde hodet kaldt og tenke både prinsipielt og praktisk, i tillegg til å ivareta hensynet til barnas beste.

Både kvinnen og barna er norske. Norge er ikke forpliktet til å hjelpe nordmenn utenfor norsk jurisdiksjon, men pleier å strekke seg langt når det er fare for liv og helse og når det er barn i bilde. Regjeringen brukte betydelige ressurser på å hente hjem en drapsdømt leiesoldat fra Kongo, og statsminister Erna Solberg presenterte utleveringen som en politisk seier på selveste 17. mai. I fjor vår hentet regjeringen hjem fem foreldreløse barn fra Al-Hol, og det er bred politisk enighet om å hjelpe andre norske barn som er fanget i skrekkleiren.

- BEGERET ER FULLT: På vei inn til det dramatiske gruppemøtet til Frp på Stortinget, kommer ikke Siv Jensen med nye uttalelser, men refererer til Dagbladets sak hvor hun truer med å trekke Frp ut av regjering. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Mora til den alvorlig syke gutten er det mindre sympati for. Hun er en ung kvinne fra Oslo som allerede er siktet i Norge for å ha sluttet seg til terrororganisasjonen IS. I motsetning til mange andre land har Norge på plass et lovverk som gjør det mulig å stille fremmedkrigere for retten. Flere nordmenn er allerede dømt til dels strenge straffer, og det er ingenting i veien for at de såkalte IS-kvinnene kan straffeforfølges her hjemme.

Håndteringen av europeiske fremmedkrigere som sluttet seg til IS og nå vil hjem er en reell sikkerhetspolitisk utfordring. Det er det ingen som lukker øynene for. Men alternativet til å hente vestlige jihadister og IS-følgere hjem, er ikke et straffeoppgjør i Syria eller for en internasjonal domstol. Det er ikke realistisk i overskuelig framtid. Ettersom USA trekker seg ut, er det mest sannsynlig at de heller vil slippes fri og kanskje ta seg tilbake til Europa på egen hånd.

Dagbladet er ikke ofte enig med president Donald Trump. Men i dette spørsmålet mener vi Trump er realistisk når han oppfordrer sine europeiske allierte til å hente hjem fremmedkrigerne for å stille dem for retten. Alternativet er at «vi blir tvunget til å slippe dem fri», og det er ikke bra for noen, advarte presidenten på twitter. Mens enkelte lar seg styre av følelser i denne saken, har Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide holdt hodet kaldt og tatt til fornuften.