BEGEISTRET: Tidligere politimann og krimforfatter Bjørn Bottolvs velger seg Dagbladet for litteraturstoff, fordi han heller vil lese anmeldelser enn «å kunne telle nesehårene til en eller annen kulturperson». Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX. Foto på forsiden: Kolon forlag.
BEGEISTRET: Tidligere politimann og krimforfatter Bjørn Bottolvs velger seg Dagbladet for litteraturstoff, fordi han heller vil lese anmeldelser enn «å kunne telle nesehårene til en eller annen kulturperson». Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX. Foto på forsiden: Kolon forlag.Vis mer

«Dagbladet er et must»

Krimforfatteren Bjørn Bottolvs er ikke i tvil om hvilken avis han foretrekker for litteraturstoff.

(Dagbladet:) Er man litterært interessert, så mener jeg at Dagbladet et must - avisa følger meget godt opp når det gjelder å anmelde norsk samtidslitteratur. Og skulle man en dag ikke få med seg papiravisa, blir anmeldelsene lagt ut på nett. Dette er trolig unikt i denne bransjen, ingen andre aviser jeg kjenner til, kan stille opp mot dette.

Som motstykke kan jeg nevne Aftenposten, som i høst har vært spesielt gjerrige på å akkurat slike anmeldelser. For å kompensere så har avisa tydeligvis begynt med en ny trend på sine kultursider: Store prangende portrettfotografier av ansikter som gjerne går over en hel side, eller som jeg så for ikke lenge siden: Foto av et isfjell som strakte seg over to siden. Og nå, søndag den 9. desember, et helsides foto av Utøya. Jeg velger å tro at et slikt foto, for de fleste nå, ikke har all verdens interesse. Jeg mistenker avisa for at de ikke lenger tar seg råd til å betale kostnader det innebærer å følge opp norsk samtidslitteratur med anmeldelser.

Jeg velger derfor Dagbladet, for det er bokanmeldelser jeg vil lese på kultursidene, gode eller dårlige, uansett. Det å kunne telle nesehårene til en eller annen kulturperson hvis ansiktet fyller en hel side, er ikke spesielt interessant for meg. Kanskje er jeg ikke alene om å mene dette?

Passende nok har vi anmeldt Bjørn Bottolvs' bok i høst. Les hva Tobjørn Ekelund syntes om «Etter den søte kløe» her.