Dagbladet får mest design-heder i Norden

Knepent foran svenske og danske aviser.

Avisa du nå leser har siden 1999 mottatt «Årets Nyhetsdesign Skandinavia»-prisen 54 ganger. Ingen andre aviser har fått prisen flere ganger, viste det seg da foreningen bak prisen, Society of News Design Scandinavia (SNDS) tok en opptelling og satte opp sin «Hall of Fame».

Svenske Dagens Nyheter og danske Politiken ligger på andre- og tredjeplass i statistikken, med henholdsvis 53 og 49 priser.

- Det er ikke overraskende at Dagbladet topper når SNDS nå har satt opp sin «adelskalender». Men det demper ikke gleden over at Dagbladet har fått så mange priser i så mange kategorier, sier ansvarlig redaktør Lars Helle.

- Det bekrefter at vi har en av Skandinavias beste avisdesker, og siden presentasjon er en viktig del av journalistikken er vi stolte over hvordan vi dyrker både magasin- og tabloidformatets styrker, legger han til.

Form og innhold Dagbladet mottok to «Årets Nyhetsdesign»-priser så seint som i fjor, for henholdsvis Magasinet og Dagbladet FREDAG. Opp gjennom årene har Dagbladet blitt hedret for såvel nyhetssider som temasider, featuremagasiner og sportsseksjoner.

- Design er en ting, innhold en annen. Hva gjør Dagbladet for å vinne flere priser for selve journalistikken?

- Form og innhold hører sammen i morderne journalistikk, og ordene er en del av designet. Vi skal bli bedre og ta flere priser, men mange av journalistikkprisene har kategorier som ikke fanger opp for eksempel en god kommentator eller en løpende nyhetsdekning av en skogbrann, sier Lars Helle.

Og minner om at Dagbladets journalist Bernt Jakob Oksnes i fjor mottok Den store journalistprisen. Det kom på tampen av et år der Dagbladet også mottok priser for årets beste bilde og årets mobile nettsted.

Svenskene vinner landskampen «Årets nyhetsdesign Skandinavia»-prisen har sine røtter i midten av åttitallet, men har blitt delt ut i sin nåværende form siden 1996. Den må ikke forveksles med European Newspaper Awards, der Magasinet tok åtte designpriser i november i fjor.

Halvparten av juryen er til enhver tid besatt av SNDS, mens den andre halvparten består av representanter for utgiverselskapenes foreninger, i Norge Mediebedriftenes Landsforening.

- Den nye «Hall of Fame»-lista omfatter de siste 11 årene fordi det er disse man har presise data for, opplyser SNDS-sekretær Lone Haukrogh Jürgensen.

Selv om Dagbladet har tatt flest priser totalt, er det Dagens Nyheter som har fått flest i valørene gull, sølv og bronse.

Hadde det vært landskamp i avislaging, hadde svenskene dessuten slått oss, med totalt 288 priser mot Norges 242, Finlands 159 og Danmarks 126.

FORSIDESØLV I 2009: Denne Siri Kalvig-forsiden til Magasinet ble belønnet med sølv av SNDS i 2009. Klikk videre for å se et utvalg av de 54 Dagbladet-sidene som er hedret for god design av SNDS siden 1999.
FORSIDESØLV I 2000: Det ble mange priser på Dagbladet etter at Magasinet ble lansert i 1999-
HEDER: Denne featurelayouten fikk hederlig omtale i år 2000.
MAGASINGULL: I kategorien Visuell kommunikasjon i 2003.
SPORT: Sportsmagasinet fikk gull i kategorien All over design i 2006.
SPORT: Dagbladet-sporten har mottatt flere designpriser fra SNDS, ikke minst for Sportsmagasinet. Her en hederlig omtalt forside med Zlatan.
UTENRIKSSØLV I 2006: Med seks siders fotoreportasje fra Midtøsten i anledning påsken.
UTENRIKSSØLV I 2006: Med seks siders fotoreportasje fra Midtøsten i anledning påsken.
NETT I 2007: Det nye nettavisdesignet i 2007 fikk bronse av SNDS.
NETT I 2003: Allerede for åtte år siden fikk Magasinet på nett hederlig omtale for layouten.
MAGASINBRONSE: For redesignet i 2009, og denne forsida med Helle Vaagland.
REDESIGN: Det nye Dagbladet FREDAG fikk bronse i 2009.
HEDERLIG OMTALE: For uttegningen av disse motesidene i Magasinet i fjor.
NORDENS BESTE? Ingen har fått flere nordiske avisdesignpriser enn Dagbladet de siste 11 årene. - Dette er en av Skandinavias beste avisdesker, mener ansvarlig redaktør Lars Helle (neste til venstre). Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
NORDENS BESTE? Ingen har fått flere nordiske avisdesignpriser enn Dagbladet de siste 11 årene. - Dette er en av Skandinavias beste avisdesker, mener ansvarlig redaktør Lars Helle (neste til venstre). Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer