SAKENS KJERNE: En reportasje fra Forsvarets seilskute «Staatsraad Lehmkuhl» er utgangspunktet for PFU-klagen.


Foto: Kirsten M. Buzzi/Dagbladet
SAKENS KJERNE: En reportasje fra Forsvarets seilskute «Staatsraad Lehmkuhl» er utgangspunktet for PFU-klagen. Foto: Kirsten M. Buzzi/DagbladetVis mer

Dagbladet frikjent i PFU

- Prinsipielt viktig sak.

(Dagbladet): Dagbladet publiserte fredag 31. oktober 2014 fire videoepisoder på Dagbladets tv-kanal på nett, dbtv.no. Filmene handlet om livet om bord på Forsvarets seilskute «Staatsraad Lehmkuhl».

Dagbladet var klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha skapt et «vanskelig å skille mellom redaksjonelt og sponset innhold». Det vises til Vær varsom-plakatens punkt 2.6.

Frikjent Klager, en vanlig leser, mente det var for tette bånd mellom redaksjonelt og betalt innhold i reportasjene.

PFU frikjente tirsdag Dagbladet for brudd på pressens «Vær Varsom»-plakat. Utvalget mente filmene var tydelig merket som annonsert innhold.

Dagbladets måte å håndtere det annonserte innholdet på ble framholdt som et eksempel til etterfølgelse i PFUs uttalelse.

Markussen: - Prinsipielt viktig Ansvarlig redaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, sier han var sikker på at avisa skulle gå klar av anklagene.

- Jeg har aldri tvilt på at vi har kontroll på dette og at vi takler utfordingene rundt annonsert innhold på en framtidsretta måte. Men dette er krevende saker, som aldri er helt rett fram, sier han.

Redaktøren setter særlig pris på at PFU mener Dagbladet håndterte merkinga av det kommersielle innholdet på en god måte.

- Kjennelsen ivaretar to behov. Både den kommersielle siden av vår drift, og selvfølgelig journalistikken og samfunnsansvaret Dagbladet holder svært høyt, sier han.

- Dette er en prinsipielt viktig sak for bransjen?

- Ja, veldig. Og avgjørelsen i PFU bidrar nå til en avklaring som peker framover for bransjen vår. Dette er et komplisert tema fordi det ikke er noen tvil om at journalistikken er satt under press som følge av den teknologiske utviklinga, minner han om.