Dagbladet frikjent i PFU

- Dette er en riktig avgjørelse ut ifra et ytringsfrihetsperspektiv.

Foto: Scanpix
Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): I mai i år vakte en tegneseriestripe som stod på trykk i Dagbladet stor oppsikt både i inn- og utland. Stripa, som er tegnet av Tomas Drefvelin, ble klaget inn til PFU av Antirasistisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund fordi de mente den var antisemittisk og i brudd med punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten om å vise respekt for menneskers egenart og livssyn.

- De to voksne bærer tydelige religiøse kjennetegn som kan oppfattes som enten muslimsk eller jødisk, skrev organisasjonene i klagebrevet.

Dagbladet avviste klagen og viste til at det er behov for stor takhøyde for kritikk av religioner og religiøs praksis, og påpekte samtidig at det ikke har vært verken avisen eller tegnerens intensjon å være antisemittisk.

Frikjent I dag ble det kjent at Pressens Faglige Utvalg har konkludert med at Dagbladet ikke har brutt god presseskikk, og sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, mener avgjørelsen var prinsipielt viktig:

- Jeg er først og fremst glad for at vi ikke ble felt. Dette er en riktig avgjørelse ut ifra et ytringsfrihetsperspektiv. Samtidig skal vi være ydmyke for at kom så sterke og omfattende reaksjoner, mange følte seg såra og det var ikke vår hensikt å såre noen, sier Markussen og fortsetter:

- Tegningen hadde kun ett formål, og det var å vise at overgrep som kan begås ustraffa  så lenge det skjer under dekke av tradisjon og tro. Vi kan ikke overlate definisjonsmakta til grupper som til en hver tid føler seg støtt eller såra.

I en tidligere sak uttalte tegneserieskaper Tomas Drefvelin at han var oppgitt over kritikken, og at han ville lage en parodi på religion med et alvorlig tema.

- Noen leser ting inn i tegningen som jeg ikke har tegnet eller uttrykt, sa han.   

STRIPE: Det var denne tegneseriestripa som sto på trykk i Dagbladet som ble klaget inn til PFU.
Illustrasjon: Tomas Drefvelin/ Dagbladet
STRIPE: Det var denne tegneseriestripa som sto på trykk i Dagbladet som ble klaget inn til PFU. Illustrasjon: Tomas Drefvelin/ Dagbladet Vis mer