TAPTE Odd Reitan fikk ikke støtte av PFU i sin klage på Dagbladets dekning av skattesnusk-saken. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
TAPTE Odd Reitan fikk ikke støtte av PFU i sin klage på Dagbladets dekning av skattesnusk-saken. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

Dagbladet frikjent i PFU

Odd Reitan fikk ikke medhold i skattesnusk-saken.

(Dagbladet): Rema-millionær Odd Reitan fikk ikke medhold av Pressens faglige utvalg (PFU) etter å ha klaget inn Dagbladet for skattesnusk-saken.

- Jeg mener språkbruken til Dagbladet ikke er et problem ettersom det kommer så tydelig frem at han er siktet for skatteunndragelse av myndighetene i Spania. Derfor var bruken absolutt forsvarlig, sa leder av PFU, Hilde Haugsgjerd, under dagens behandling av Reitans klage.

Det melder E24.no.

Reitan klaget inn Dagbladet til PFU, etter en sak om Reitans kjøp av en luksuriøs feriebolig i Marbella i Spania i oktober 2011.

Kjøpmannen mente blant annet at Dagbladet ikke hadde dekning for å bruke ordene "skattesnusk" og "skattejuks, men får altså ikke støtte av PFU.

- Til etterreting Med henvisning til paragraf 4.13 konkluderer utvalget slik: «Etter en samlet vurdering har Dagbladet ikke brutt god presseskikk".

- Vi må ta PFU-dommen til etteretning — vi klaget fordi vi mente det var en virkelig god grunn til å klage, sier Solfrid Flateby, kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen, til E24.

Flateby sier videre at hun mener dommen ikke er riktig, og at Reitangruppen fikk for kort tid til å svare for seg i PFU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Et lærestykke PFU-leder Haugsgjerd sier til nettstedet at Reitan-systemet selv er ansvarlig for at de kommer dårlig ut av saken. Hun mener dette viser hvor viktig det er å være åpne i kontakten underveis - ettersom det kommer mer informasjon frem av Reitans tilsvar til PFU, enn det som blir tydeliggjort i saken.

- Hvorfor var de ikke mer imøtekommende i kildekontakten underveis? Dette blir et lærestykke som viser hvordan et stort næringslivsapparat gjør seg selv en bjørnetjeneste, og oppnår heller å skape mistanke om at de ikke har en så god sak, sier hun til E24, og legger til:

 - De burde ha vært tydeligere i sin kommunikasjon med avisen.

Flateby i Reitangruppen sier hun tar kritikken til etterretning.

- Viktig for Dagbladet Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet, er fornøyd med utfallet i PFU, og sier at det var en viktig avgjørelse.

- Vi har gjort et tungt stykke journalistisk arbeid og jobbet grundig og etterrettelig med saken hele veien, noe dagens PFU-avgjørelse bekrefter, sier hun til Dagbladet.

- God presseskikk er et veldig høyt prioritert område i Dagbladet. I fjor hadde Dagbladet 32 klager i PFU, og kun én fellelse. Det betyr at Dagbladet er blant de mediene i Norge med færrest fellelser i PFU, sier hun.

Kritikk for presisering I den nå frikjente saken refererte Dagbladet til spanske etterforskere, som trodde et av Reitans selskaper var registert på Jomfruøyene. Dette viste seg å ikke være riktig, og Dagbladet får kritikk av PFU for ikke å ha vært tydeligere og mer presise i sin korreksjon i etterkant.

Beverfjord sier at kritikken er notert.