Dagbladet-grafikerne tilbake på jobb

Papirutgave som vanlig i morgen.

ADVARER: Alle ansatte som ikke møtte på jobb i går eller i dag vil få en skriftlig advarsel, sier kultur- og debattredaktør Peter Raaum. Foto: Erik Berglum/Dagbladet
ADVARER: Alle ansatte som ikke møtte på jobb i går eller i dag vil få en skriftlig advarsel, sier kultur- og debattredaktør Peter Raaum. Foto: Erik Berglum/DagbladetVis mer

(Dagbladet.no): Dagbladet-grafikerne, som har holdt seg borte fra arbeidet siden i går kveld, vendte i 15-tiden i dag tilbake til arbeidsplassene sine. Konflikten, som gjorde at papirutgaven til Dagbladet i går kom ut med enkelte blanke sider, ser dermed ut til å være løst.

- Vi er veldig glade de er tilbake. Papirutgaven til Dagbladet vil nå komme ut som vanlig i morgen, fastslår kultur- og debattredaktør Peter Raaum i Dagbladet.

I går ble grafikerne i Dagbladet orientert om nedskjæringer i form av fem permitteringer og fire mulige oppsigelser, i tillegg til fire mulige oppsigelser i salgsavdelingen.

Forlot arbeidet i går kveld
Åtte grafikere på kveldsskiftet på Dagbladets papirdesk forlot derfor arbeidet klokka 14.30 i går og kom ikke tilbake.

Inkludert de åtte, har i alt 32 ansatte i Dagbladet holdt seg borte fra arbeidet siden i går kveld. I tillegg til de åtte på kveldsdesken er dette ansatte ved Dagbladets avisdesk, annonsedesk og IKT-avdeling, som ikke kom på jobb i dag.

De ansatte som ikke møtte på jobb i går eller i dag vil få en skriftlig advarsel. Raaum understreker at oppsigelsene og permitteringene er resultatet av en innsparingsprosess som har pågått i halvannet år.

- Tiltakene som nå gjennomføres er beslutninger som klubbene i Dagbladet selv har vært med på å ta, sier han.

- Desperat rop
- Medlemsmøtet har vedtatt å gå tilbake fordi dette var et desperat rop. Vi har vist at dette er en situasjon vi ikke kan godta, men samtidig er det en situasjon vi er nødt til å normalisere, sier leder Tone Granberg Løvlien i grafisk klubb i Dagbladet og Dagblad-Trykk.

Granberg Løvlien sier årsaken til at grafikerne først valgte å forlate arbeidsplassene sine, var kombinasjonen av permitterings- og oppsigelsesvarsler med vikarbruk.

- Våre medlemmer har i lang tid sagt at vikarbruken til Dagbladet er altfor stor, og at den går utover fast ansatte. Når det nå skal nedbemannes vil behovet for vikarer bli enda større, og da noen av våre medlemmer fikk oppsigelse, ble situasjonen umulig å leve med. Permitteringsvarslene gikk også ut til de eldste medlemmene, enkelte av dem med over 30 års ansiennitet. De føler seg nå veldig kynisk dyttet ut av arbeidslivet.

Støtteaksjon for Dagbladet
Samtidig som partene har stått mot hverandre i Dagbladets lokaler i Havneageret i Oslo sentrum, har Twitter-brukere organisert en støtteaksjon for Dagbladet, skriver NRK.

- Foreslår at lesere kan fargelegge de hvite områdene i avisa, eller skrive sine egne nyhetssaker, skriver en av twitrerne.

Med fare for å ergre de av leserne som satte pris på denne muligheten: I morgendagens papirutgave blir det altså ikke anledning til dette.