Dagbladet har brutt god presseskikk

Her er uttalelsen fra Pressens faglige utvalg (PFU) i Spetalen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder i utgangspunktet et førstesideoppslag i Dagbladet, med tittelen «Kjendis-milliardær amok på utested». Avisen fulgte dagen etter opp saken med et nytt oppslag på forsiden, og denne gang med navngivelse av finansmannen Øystein Stray Spetalen. Sistnevnte påklager det han betegner som en grovt krenkende og løgnaktig framstilling av restaurantepisoden, ensidig basert på anonyme kilder. Klageren viser til skriftlige erklæringer fra flere som var til stede den aktuelle kvelden, og som ikke kjenner seg igjen i avisens «overdramatiserte» beskrivelse av hendelsesforløpet.

Dagbladet går fullt og helt god for sin saksframstilling, basert på troverdige kilder. Avisen påpeker at hendelsen fant sted i det offentlige rom, og mener den definitivt hadde offentlig interesse. Når det gjelder navngivelsen av klageren andre dag, viser Dagbladet til at han selv allerede hadde sendt ut en identifiserende pressemelding. Avisen finner det ellers påfallende at støtteerklæringene fra klagerens venner kommer samtidig og samstemt.

Pressens Faglige Utvalg legger til grunn at dersom Dagbladets beskrivelse av hendelsen skulle være korrekt, er den uomtvistelig av offentlig interesse. Dette sett på bakgrunn av klagerens betyningsfulle samfunnsposisjon som storinvestor. Etter utvalgets mening må han derfor være innforstått med og forberedt på å komme i pressens søkelys i ulike sammenhenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer