Dagbladet har vurdert kveldens 16 semifinalister

Estland har den beste låta.


Her er Dagbladets vurdering av de 16 bidragene i delfinale 1:

1. MOLDOVA Låt: «I Want Your Love»
Artist: Eduard Romanyuta

Moderne og frastøtende i mine ører. Upersonlig og maskinell. Dette er preprodusert musikk av typen spytteklyser man slenger fra seg opp på en vegg for så å se hvor lenge den henger. Kompet er plagsomt insisterende på grensen til det utmattende. Nåde?!

2. ARMENIA:
Låt: «Face The Shadow»
Artist: Genealogy

Et blandet kor med medlemmer fra ulike steder i verden: Genealogy byr på «Face The Shadow», en ballade som åpner forsiktig. Men denne orkesterpsykosen vrir seg over til å bli forutsigbar en bandsøl  om fred, samhold og kjærlighet og sånn.

3. BELGIA: Låt: «Rhythm Inside»
Artist: Loïc Nottet

«We're gonna rap up up tonight» synger unggutten, som blir solgt inn som en komplett, fullverdig artist. For en frekkhet! Hvem er det i en alder av 17. Gå hjem og vask stemmebåndene dine, gutt. Patetisk, minimalistisk og usjarmerende.

4. NEDERLAND Låt: «Walk Along»
Artist: Trijntje Oosterhuis

Hollendere er som haren, du veit aldri hvor den hopper. De har alltid vært bedre på skøyter enn popmusikk - og har levert redselsfull skrekkabinett-bidrag og små perler i MGP. «Walk Along» er orkestrert singer songwriterpop inspirert av Shania Twain, kanskje.

5 FINLAND:
Låt: «Aina Mun Pitää»
Artist: Pertti Kurikan Nimipäivät

Dissimilis møter Sex Pistols. Finland blir hyllet som å sende en gruppe funksjonshemmede til den internasjonale MGP-finalen. Ingen bør løfte et øyelokk, for denne punklåta funker bedre enn mye annet vi får servert denne uka.

6. HELLAS:
Låt: «One Last Breath»
Artist: Maria Elena Kyriakou

Maria Elena Kyriakou er litteraturprofessor. Jo visst kan hun synge, men hun imponerer ikke. Få andre enn grekerne klarer å presse tonnevis av oppblåst patos inn en flortynn sang på tre minutter. Hold deg til undervisning og forskning, du professor.

7. ESTLAND:
Låt: «Goodbye To Yesterday»
Artist: Elina Born & Stig Rästa

Her bobler det av forventing når deilige toner strømmer ut av høyttalerne. «Goodbye To Yesterday» er klassiske pop, smårøff og som løftes fram av et kledelig orkesterarrangement - framført av en sensuell duo. Pirrende og uimotståelig.

8. MAKEDIONA:
Låt: «Autumn Leaves»
Artist: Daniel Kajmakoski

En treminutter som på alle måter framstår som en genetisk Melodi Grand Prix-låt. Du hører den, og vet at den skal delta og kanskje gå videre til hovedfinalen. Balladen synges av en herre som vet hva han gjør, men det blir veldig ordinært.

9. SERBIA:
Låt: «Beauty Never Lies»
Artist: Bojana Stamenov

Serbia sender ei matrone som med stemmeprakt, høy BMI og trøkk. Hun uttaler seg både om matlaging, strikking og sang - og vi tror hun behersker alt dette: «I am different and it's ok - here I am». Vokalsterk, men forutsigbar og pompøs orkesterballade.

10. UNGARN:
Låt: «Wars For Nothing»
Artist: Boggie

Det enkle kan være vakkert og virkningsfullt. Boglárka Csemer, eller Boogie, presenterer sang akkompagnert til gitar. Mer nakent blir det ikke. Dette låter greit, men medrivende er det langt ifra. Tror det ville passet bedre som allsang rundt leirbålet.

SNASEN DAME: Albani sender Elhaida Dani, som nok ville ha scoret bedre i en missekonkurranse enn i en sang/låtskrivertrunering. Alle foto: Eurovision Song Contest/EBU
HER HAR VI VINNERNE: Elina Born & Stig Rästa går til topps med «Goodbye To Yesterday», dersom Dagbladet fikk bestemme.
BOOGIE OG BOGGIE, FRU BLOM: Ungarnsender Boggie, nei ingen låt, men artisten Boglárka Cseme har tatt dette forledende kunsternavnet.
RÅERE ENN DISSIMILIS: Pertti Kurikan Nimipäivät er et finsk band med diverse diagnoser, men som ikke lar seg stoppe av den grunn. Som når Dissimilis møter Sex Pistols.
HØY BMI-FAKTOR UNDER STAKKEN: Serbia sender en skikkelig matrone, Bojana Stamenov og melodien «Beauty Never Lies».
FELEDRAMATIKK: Uzari & Maimuna fra Hviterussland serverer ting vi ikke vil ha.
FRED, KJÆRLIGHET OG SÅNN: Bandet Genealogy fra Armenia mener det godt.
PROFESSOREN: Maria Elena Kyriakou fra Hellas er professor. Skulle gjerne vært med på en forelesning.
SPARKER HØSTLØV: Daniel KajmakoskiFra Makedonia med «Autumn Leaves».
SPAR MINE ØREGANGER: Georgiaog Nina Sublatti tar ikke hensyn.
JEG BER OM NÅDE: Moldova sender kjekkasen Eduard Romanyuta, som kan gi alle kjønn hakaslepp.
HELT OK, DETTE: Nederland treffer ganske bra denne gangen med den likandes artisten Trijntje Oosterhuis.
BEDRE ENN PUTIN: Vi liker Polina Gagarina langt bedre enn hennes president.
SØPPELBALLADE: Voltaj er et band du ikke vil høre om - fra Romania. Låta heter «De La Capat».
VASK STEMMEBÅNDENE DINE, GUTT: Loïc Nottet med «Rhythm Inside», patetisk, minimalistisk og usjarmerende.
DANSKE DRENGE: Anti Social Media er inspirert av 60-tallet i gladlåta «The Way You Are».

11. HVITERUSSLAND:
Låt: «Time»
Artist: Uzari & Maimuna

Maimuna lager dramatikk på fela, og Uzari gjør så godt han kan. Fiolinspill har vist seg å gi gode resultater i MGP-sammenheng før, men i kombinasjonen med rytmer fra et overskuddslager fra 80-tallet og en ordinær herrestemme takker vi nei.

12. RUSSLAND:
Låt: «A Million Voices»
Artist: Polina Gagarina

Jo da, dette kan vi applaudere. Ikke at vi går ned i knestående på et russiskortodokst bønneteppe, men dette er storveis og real orkesterpop. Selv om Europa og Vesten vender Putin ryggen, skal vi ikke la det gå utover Polina Gagarina.

13. DANMARK:
Låt: «The Way You Are»
Artist: Anti Social Media

Klassisk pop servert av fire unge danske menn, eller la oss si gutter. De framholder 60-tallet som inspirasjonskilde, og det fins verre tiår å rote seg borti. Denne gladlåta gjør de med overskudd og sjarmerende nerve. Heia Danmark.

14. ALBANIA:
Låt: «I'm Alive»
Artist: Elhaida Dani

Albania serverer en ballade det ikke er mulig å mislike. Men å gå så langt som å si at jeg elsker den, å nei. Vakre Dani i synger på engelsk om å leve. Det vil vi jo, nesten alle. Enkel, inderlig og litt gravalvorlig med økende intensitet.

15. ROMANIA:
Låt: «De La Capat»
Artist: Voltaj

De europeiske MGP-finalene skal liksom forene og illudere kulturmessig brorskap. Forbasket løgn. De viser hvor stor avstand det er mellom oss. Når fem av Romanias tøffeste rockere serverer denne pompøse søppelballaden, er det bare å hoppe av.

16. GEORGIA:
Låt: «Warrior»
Artist: Nina Sublatti

Både navnet og dama pirrer. Videoen viser en kvinnelig kriger inspirert av «Game of Thrones» og den slags. Men, nei og nei, spar mine øreganger for maskinelle pauker og voldsomme følelser og et vokalmas som ikke fører noe godt med seg. Exit Georgia.