Dagbladet har vurdert kveldens 17 semifinalister

Sverige har den beste låta.

Her er Dagbladets vurdering av de 17 bidragene i delfinale 2:
1. LITAUEN: Låt: «This Time»
Artist: Monika Linkyt and Vaidas Baumila

En kjærlighetsduett kjevlet ut som feelgoodlefse. Like flat, ikke i nærheten så tørr - ja, faktisk smakfull. Et akustisk band er utgangspunktet for duetten, som blir krydret med korsang. Alt er smil, kos og ubekymret moro. Litt for påholden, men jeg tar meg i at høyrefoten holder takta.

2. IRLAND: Låt: «Playing With Numbers»
Artist: Molly Sterling

Irland og Melodi Grand Prix. Det er nesten synonymer. Det skal vel mye til om Irland går av med seieren, men for en flott, enkel og symbolsterk ballade. «Playing With Numbers» har kvalitet i alle ledd. Tilbakelent og dynamisk med spenst i arrangementet.

3. SAN MARINO: Låt: «Chain of Lights»
Artist: Anita Simoncini & Michele Perniola

Når sukkerspinnet smelter og renner nedover hake og hals for så å lime seg til klærnene: ingen god opplevlse - med mindre du er fem år. Dette infantile tullet får selv Marit Larsen til å framstå som en kjederøykende, whiskeydrikkende rufsete artist.

4. MONTENEGRO Låt: «Adio»
Artist: Knez
En skikkelig møllestein i MGP-universet. «Adio» høres ut som en depressiv entoballade på et språk jeg ikke forstår. Den åpner vakkert med fele, som ballade skiller den seg ut, men selv om Knez er helt i hjemlandet, synker han til bunns.

5. MALTA: Låt: «Warrior»
Artist: Amber

Den som gir seg, er en dritt: Amber har deltatt i det hjemmelige MGP-showet fem ganger. Dette vil hun sterkt, og nå er hun i finaleheatet. Vilje og glød kan ikke redde en orkesterballade med kvinnemas og hyl og en total usjarmerende oppskrift.

6. NORGE: Låt: «A Monster Like Me»
Artist: Mørland & Debrah Scarlett

Da jeg hørte Mørland & Debrah Scarlett første gang, likte jeg låta, men syntes den var for stillestående. Den fikk terningkast tre - men i lys av alle de ballede jeg har lidd meg gjennom, hadde nok «A Monster Like Me» fortjent en firer. Håper de får mer trøkk i den.

7. PORTUGAL: Låt: «Há Um Mar Que Nos Separa»
Artist: Leonor Andrade

Ting som ikke gjør noen forskjell, er veldig trist. Bidraget klarer ikke å engasjere. Den portugisisk språklige låta passerer som en vindpust uten at du merker det. Og det tristeste: ikke engang duften av en vakker kvinnes parfyme henger igjen.

8. TSJEKKIA: Låt: «Hope Never Dies»
Artist: Marta Jandová og Václav Noid Bárta

Spar oss fra dette sentimentale Eurosong-sølet. Orkesterballader som blir framført i mann/kvinne-duett på dette viset påkaller alle mine fordommer mot østeuropeisk tilnærming til kombinasjonen pop, kjærlighet drømmer. To tette og vekk med dem.

9. ISRAEL: Låt: «Golden Boy»
Artist: Nadav Guedj

De europeiske MPG-finalene speiler lite lokalkoloritt. Det meste låter angloamerikansk, men Israel utgjør et unntak - selv om ikke det ikke er mye å skryte av. Dansbar etnopop gjør seg sikkert på en nattklubb i Tel Aviv, men ikke i mine ører.

10. LATVIA: Låt: «Love Injected»
Artist: Aminata

Latvia går i en noe eksperimentell retning med Aminatas «Love Injected». Her er ting som pirrer, men som «kunstmusikk» blir det for banalt. Her forsøker man å lage et univers rundt en idé ikke ulikt Loreen, som vant for Sverige i 2012 - uten å nå opp.

11. ASERBAJDSJAN: Låt: «Hour Of The Wolf»
Artist: Elnur Huseynov

Det året vi sendte Maria Haukaas Storeng til Beograd, deltok denne herren for Aserbajdsjan. Nå gjør han et nytt forsøk med en voldsom orkesterpop. Elnur forsøker seg på en Carl Espen, men har ikke hans oversanselige stemmeprakt.

12. ISLAND: Låt: «Unbroken»
Artist: Maria Olafs

Islendinger er et folkeferd å stole på. Også i MGP-sammenheng har de gitt oss mange gode øyeblikk. Men Maria Olafs' «Unbroken» etterlater svært lite. Ingen originalitet, intet trøkk. Det føles nærmest som tre minutter utmattende jamring. Skuffende fra broderfolket.

13. SVERIGE: Låt: «Heroes»
Artist: Måns Zelmerlöw

Skal det bli Sverige, igjen? Naboene i øst er en stormakt når det kommer til pop. De trykker på de rette knappene og får det til å låte så enkelt og riktig. Måns Zelmerlöw synger en heliumsballong - en «rysare» - det som i mine ører det årets beste - sammen med Estland.

14. SVEITS: Låt: «Time To Shine»
Artist: Mélanie René

En fengende, dramatisk, leken og rocka ballade som spenner fra det forsiktige til det småfrekke og rufsete. Melodien fester seg når artisten gyver løs på låta. «It's My Time to Shine», synger Mélanie René, og vi tror at det vil hun gjøre.

15. KYPROS: Låt: «One Thing I Should Have Done»
Artist: John Karayiannis

John Karayiannis synger om å «been there for you». Her står klisjeene i kø, men det funker. Vakkert og nedtonet synger han med troverdig tilstedeværelse. Denne akustiske balladen med følsomt og nennsomt strykerarrangement beveger og behager.

16. SLOVENIA: Låt: «Here For You»
Artist: Maraaya

Maraaya består av ekteparet Marjetka og Raay, som kaster konfetti i været og gir oss noe fartsfylte, annerledes og lekent. En melodiøs og kjølig poplåt som lener seg forsiktig til elektroniske trommer og strykere. Dette er en låt som kan sanke stemmer - helt fortjent.

17. POLEN: Låt: «In The Name Of Love»
Artist: Monika Kuszyska

En langsom poplåt som er vel i overkant okestrert - et kjent knep når man skal skjule feil og mangler. Monika Kuszyska ser bedre ut enn hun høres ut, men sånn er det jo ofte i MGP-verden. Dette er først og fremst fryktelig kjedelig.

SVERIGE BLIR TOPP TRE: Måns Zelmerlöw synger «Heroes» og kan bli en helt. Låta er en heliumsballong - en «rysare». Vinner han? ikke usannsynlig, og heller ikke ufortjent. Alle foto: EBU
HÅPER PÅ MER GLØD: Vi tror at Kjetil Mørland og Debrah Scarlett går til finalen, men håper at de gir litt mer kraft til ballanden.
SLISSETE OG JÆVLIG: Sukkerspinn fra San Marino som smelter og renner nedover hake og hals for så å lime seg til klærnene. Be my guest.
LITAUEN: En deilig feelgoodlefse fra dette paret. Appualuderes.
IKKE PÅ HJEMMEBANE: Israelske Nadav Guedj er ikke på hjemmebane med «Golden Boy».
APPLAUS FOR IRLAND: Vi kan like det irske bidraget, som vi ofte gjør - her er artisten Molly Sterling.
NED I KNEZTÅENDE: Knez synger «Adio» for Montenegro.
KJÆRLIGHETSINJEKSJON: Aminatasynger «Love Injected», hvem har ikke prøvd seg på dette?
ISLAND SKUFFER: Leit å si det, men våre naboer på øya skuffer. Sorry Maria Olafs.
UTEN DUFT: Portugisiske Leonor Andrade - et vindpust uten at du merker det ikke engang duften av en vakker kvinnes parfyme henger igjen.
KVINNEMAS OG HYL: Maltas sanger Amber, vi sier nei takk.
EUROSONG-SØL: Tsjekkiske Marta Jandová og Václav Noid Bárta påkaller alle mine MGP-fordommer.
KJEDELIGE GREIER: Monika Kuszy?skaer fra Polen, men det gjør ikke saken bedre.
IKKE HELT CARL ESPEN: Elnur Huseynov forsøker seg på en Carl Espen, men har ikke hans oversanselige stemmeprakt.
LEKENT EKTEPAR: Maraaya er navnet på den slovenske duoen, som faktisk er et ektepar, som leverer til mer enn godkjent.
FENGENDE OG LEKEN: Sveits' Mélanie René byr på en fengende, dramatisk, leken og rocka ballade.
KLISJEER SOM FUNKER: John Karayiannis synger og klisjeene står i kø, men det funker.