MINNES KRIGEN: Fra en minnedemonstrasjon 24. mars, for å markere ofrene for Natos bombing av Serbia i 1999. Kvinnene holder plakater med den avdøde og krigsforbrytertiltalte Slobodan Milosevic. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/SCANPIX
MINNES KRIGEN: Fra en minnedemonstrasjon 24. mars, for å markere ofrene for Natos bombing av Serbia i 1999. Kvinnene holder plakater med den avdøde og krigsforbrytertiltalte Slobodan Milosevic. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/SCANPIXVis mer

- Dagbladet hetser Serbia

Avisas lederartikkel 28. mars oser av serberforakt, skriver Zorica Mitic. DEBATT.

Les den omtalte lederartikkelen

28. mars
kom Dagbladet med en lederartikkel som oser av forakt mot serbere. Serbia beskyldes for løgn og ubegrunnede offerfølelser. Ensidigheten i framstillingen av konfliktene på Balkan er så påfallende at man må undres over avisas motiver. Selv serbernes sorg over sine tap finner Dagbladet grunn til å harselere over.

Fakta om krigen på Balkan er følgende: Alle etniske og religiøse grupper i eks-Jugoslavia har både forbrytere og ofre, men serbernes døde og sårete har i avisas øyne mindre verdi. 300 000 serbere ble drevet ut av Kroatia, 25 000 serbere strøket fra manntallet i Slovenia, 350 000 serbere er drevet ut fra Kosovo. NATO drepte ca. 3500 serbere, skadet over 10 000, ødela alle bruer og mye av Serbias infrastruktur.

Serbia har imidlertid reist seg igjen, og er en selvstendig stat som fungerer for egen maskin uten stor hjelp utenfra. Kosovo fungerer ikke, på tross av massiv hjelp fra utlandet. Kriminalitet og narkotika er eneste Kosovo eksporterer.