Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet, Idol og perspektiver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IDOL-KONSEPTET har det vært skrevet mangt om. Enkelte er kritiske, andre svært ukritiske. Dagbladet tilhører den siste kategorien. Få vil betvile at Idol har underholdningsverdi, at programmet rommer enkelte lovende unge artister, og at det fortjener en viss dekning i andre medier enn moderkanalen. Men den massive, ukritiske, for ikke å si propaganderende oppmerksomheten Idol får i våre medier, savner sidestykke. Særlig Dagbladet har mye å svare for. Anders Grønneberg skriver i Dagbladet lørdag 14. mai, etter at favoritten Alejandro Fuentes (AF) hadde blitt stemt ut: «Som musikkjournalist i Dagbladet kjenner jeg selv på klumpen i halsen. Å stemme ut Alejandro, er å neglisjere den menneskelige stemme. OK, kanskje han ikke var den beste entertaineren, men han har vært den jevneste og beste vokalisten gjennom hele finaleomgangen. Dette er et tap for all vokalkunst.» Slike hengivne, emosjonelle formuleringer har mye til felles med måten våre atletiske idoler omtales i sportsspaltene. I kulturredaksjonen bør listen ligge høyere for denne typen utsagn.

DETTE ER IKKE en vurdering av AFs prestasjoner. Dersom AF har det som kreves for å slå gjennom som artist, vil han nå sine mål. At han ryker ut av konkurransen like før finalen, blir en bagatell i den store sammenhengen, men ut fra Dagbladets vinkling skulle man tro at løpet er kjørt. Naturligvis ser ikke AF dette når han blir intervjuet like etter at resultatet er et faktum. Dagbladets journalist bør derimot ha distanse nok til å se det. Som vi vet, er det ikke den forrige vinneren som i dag gjør det sterkest av fjorårets deltakere. AF er ung og uetablert som artist, men vurderes som om han er ferdig utviklet. I et større perspektiv har han lite å vinne på å bli hauset opp slik. Unge sangere må lyttes til og oppmuntres, men er det kunst, Grønneberg? Å framheve en 17-årings sangprestasjoner i en talentkonkurranse som kunst, er ikke bare perspektivløst. Det vitner om lav seriøsitet og om mangel på respekt for sang som fag og uttrykksmiddel. Det er trist at Dagbladet, som ønsker å være en kulturavis, legger seg på dette nivået.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!