Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet innfører terningkast på litteratur

Terningen er kastet.

RASK INFO: Nå skal Dagbladets bokanmeldere konkludere sine vurderinger med et terningkast. - Det gir leserne en rask antydning av vurderingen i anmeldelsen, sier kulturredaktør Geir Ramnefjell. Foto: Anders Grønneberg
RASK INFO: Nå skal Dagbladets bokanmeldere konkludere sine vurderinger med et terningkast. - Det gir leserne en rask antydning av vurderingen i anmeldelsen, sier kulturredaktør Geir Ramnefjell. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Dagbladet innfører terningkast på sine bok- og litteraturanmeldelser.

Det skjer fra 2. mai 2015.

- Kvalitet og troverdighet - Terningkast er først og fremst et tydelig grafisk element. Det gir leserne en rask antydning av vurderingen i anmeldelsen, og er ikke minst en effektiv måte å presentere stoffet på digitalt, sier kulturredaktør Geir Ramnefjell.

Nå mener kulturredaktøren at tida er moden for terningkast på bokanmeldelser i Dagbladet.

- Vi lever av kvalitet og troverdighet, men også av oppmerksomhet - og det siste krever enda mer av oss når lesernes informasjonstilfang er mye større enn det var for bare noen år tilbake.

En tabloid oppsummering Dagbladet har i en årrekke hatt terningkast på musikk i form av album og konserter - og på filmer og  tv-serier. Det har opp gjennom åra vært diskusjoner i avisa om fordeler og ulemper ved terningkast.

Et terningkast skal oppsummere, begrunnelsen kommer som tekst.

- Vi har dessuten lang og god erfaring med terningkast på alle musikk- og filmanmeldelser, og for meg føles det stadig mer kunstig å opprettholde et skille mellom vurdering av disse kunstformene og litteratur. Vi tar all kritikk på største alvor, og skal uansett være både spissformulert og faglig analytisk på samme tid. Uansett sjanger og uttrykk, sier Ramnefjell.

Oppfunnet av Arne Skouen Dagbladet innfører også terningkast på alle sceneanmeldelser, fram til nå har det vært forbeholdt show/revy. Vi innfører også terningkast på anmeldelser av klassisk musikk-konserter, tidligere har vi bare gitt terningkast på klassisk-plateutgivelser. Kunstanmeldelser blir nå eneste kritikkform uten terning.

- Kunstkritikk kunne også hatt terning, men slik jeg vurderer det er ikke det et påtrengende behov akkurat nå, sier Ramnefjell.

Et faktum som også trekkes fram fra tid til annen, er at det var selveste Arne Skouen, guru nummer én i enhver debatt om pressens seriøsitet, som skapte terningkastet. Det skjedde på 1950-tallet, da han var filmanmelder i VG.

Seinere ble han en legende i Dagbladet med sine «Ytringer» -  og ga i rettferdighetens navn uttrykk for at han angret på denne oppfinnelsen.

Og hvis noen skulle tro det; dette er ingen aprilspøk. Det har Dagbladet ennå ikke innført.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling