Dagbladet-journalist mottok trusler om vold på e-post

Mann dømt til 18 dagers ubetinget fengsel etter å ha truet journalist Jarl Nymo med vold.

GLAD FOR DOMMEN: Tidligere Dagbladet-journalist, Jarl Nymo, opplevde å få voldstrusler på e-post. Han mener dommen mot mannen som sendte e-postene er prinsipielt viktig. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GLAD FOR DOMMEN: Tidligere Dagbladet-journalist, Jarl Nymo, opplevde å få voldstrusler på e-post. Han mener dommen mot mannen som sendte e-postene er prinsipielt viktig. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mannen, som er i begynnelsen av 40-åra, er dømt for ha sendt fire e-poster med truende innhold til Dagbladet-journalist Jarl Nymo.

Det var lørdag den 16. januar i år at mannen, som er bosatt i Oslo, sendte fire e-poster til Nymo hvor han blant annet skrev:

«Hadde jeg møtt deg og visst hvem du var hadde jeg knust trynet ditt som pakkiser har gjort med meg mange ganger når jeg vokste opp. Og ja, jeg bryr meg ikke om å sitte inne. Slapp ut i november, når jeg ser deg knuser jeg trynet ditt».

«Fjordmann»-artikkel

Nymo mottok de truende e-postene etter at han hadde skrevet en artikkel som handlet om ulike personers syn på at «Fjordmann» deltok i samfunnsdebatten. Mange av kildene som ble omtalt i saken hadde negativt syn på dette.

I retten forklarte Nymo at han relaterte e-postene til artikkelen.

Av de fire e-postene ble han særlig skremt av e-posten der mannen truet med å knuse trynet hans. At tiltalte viste til at han hadde sittet i fengsel forsterket trusselen og han opplevde beskjeden som en konkret trussel om vold. Han lurte også på om vedkommende visste hvem han var.

Det var ledelsen i Dagbladet som anmeldte forholdet til politiet.

Skrev ting han angret på

Den tiltalte mannen erkjente straffskyld for forholdet i avhør i slutten av april. Han sa at han ikke husket å ha sendt de truende e-postene, men bekreftet at de var sendt fra hans e-postadresse.

Mannen mente han måtte ha vært full da han sendte e-postene og at han hadde slettet dem dagen etter uten å lese hva han hadde skrevet.

Han forklarte også at han tidligere hadde skrevet ting han hadde angret på, slik som disse mailene når han hadde drukket.

Ifølge mannen hadde han ingen intensjoner om å true eller skade noen.

Trussel mot journalist skjerpende

Ifølge Oslo Tingrett er det bevist utover rimelig tvil at tiltalte forsto at trusselen kunne framkalle alvorlig frykt. Mannen ble derfor enstemmig dømt til 18 dagers ubetinget fengsel for forholdet.

Retten ser på det som skjerpende at trusselen var rettet mot en journalist og vedkommendes journalistiske arbeid da det i et demokratisk samfunn er av grunnleggende betydning å sikre en fri og uavhengig presse.

Det ble også lagt vekt på at mannen tidligere er straffet for trusler og vold.

Prinsipielt viktig

Jarl Nymo selv er glad for dommen.

- Jeg er glad for at rettsystemet virker og at trusler mot journalister tas på alvor, selv om det ikke er noe gigantisk problem i Norge.

Han understreker at det er viktig at journalister sier fra om slike hendelser og roser sin tidligere arbeidsgiver for å ha anmeldt forholdet.

- Det er bra at Dagbladet også tok dette på alvor, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer