SPRÅKPRISVINNER: Journalist i Dagbladet Magasinet, Trude Lorentzen, ble onsdag kveld tildelt NTBs språkpris. Foto: NTB Scanpix
SPRÅKPRISVINNER: Journalist i Dagbladet Magasinet, Trude Lorentzen, ble onsdag kveld tildelt NTBs språkpris. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dagbladet-journalist tildelt NTBs språkpris

- Veldig personlig for meg.

(Dagbladet): Dagbladets Trude Lorentzen ble i kveld tildelt NTBs språkpris under Den Store Prisfesten i Bergen.

Prisen ble delt ut av administrerende direktør og sjefredaktør Pål Bjerketvedt i NTB og juryleder Therese Manus fra Kommunikasjonsforeningen.

- Juryen har hatt gleden av å vurdere mange sterke kandidater som hver og en bruker språket på en spesielt god måte. Trude Lorentzen viser et spenn i sjangre. Hun har et ledig og effektivt språk, som oppleves som befriende og friskt. Hun behersker humor og alvor, og evner å skrive personlig uten å bli for privat, forteller juryleder Therese Manus.

- Personlig for meg Lorentzen kaller prisen «personlig».

- Å motta NTBs språkpris er veldig personlig for meg. En anerkjennelse av selve kjernen i det journalistiske prosjektet mitt. Det handler om at språket er mer enn et arbeidsverktøy. Språket er sjela. Og jeg tror at journalistikk med en tydelig stemme - og vilje - er viktigere enn noen sinne i mylderet av inntrykk som sloss om leserens tid og oppmerksomhet, sier prisvinner Trude Lorentzen.

Når Trude Lorentzen tildeles NTBs pris for godt språk, legger hun vekt på de mulighetene som Magasinet og Dagbladet gir henne.

- Det er så bra at featurejournalistikken blir sett. For meg er språket mer enn et arbeidsverktøy. Språket er sjela, selve kjernen i det vi holder på med, sier hun.

Dagbladet-tradisjon Å dyrke fram journalistiske stemmer, er en lang og god Dagblad-tradisjon, mener Lorentzen.

- Jeg tenker på hvor heldig vi er i Dagbladet som får lov til å utvikle en personlig stemme. I den mediehverdagen vi har nå, mener jeg det er en avgjørende forutsetning. Og selvsagt er det flott å få bekreftelsen utenfra på at det du gjør blir sett og verdsatt.

- Hva legger du vekt på når du skriver?

- Det er et mål å berøre noe vesentlig og substansielt, på en måte som fanger leseren. Jeg anstrenger meg for å skrive lett. Når jeg skriver som lettest og mest lettbeint, har jeg ofte brukt mest krefter.

Flere priser Trude Lorentzen, Eivind Sæther og Adrian Øhrn Johansen fra Dagbladet ble tildelt Den store Journalistprisen 2012 for dokumentaren «Tomrommene» etter terrorangrepene 22. juli. Lorentzen ble også nominert til Brageprisen i sakprosa-kategorien, for dokumentarboka om morskjærlighet, oppvekst og moras selvmord. Det startet med en stor reportasje i Magasinet.

- Det handlet om å finne et språk for det ordløse og det underkommuniserte. Da jeg satte meg ned for å skrive saken i Magasinet, visste jeg ikke om språket fantes, sier hun.

NTBs språkpris er siden den ble opprettet i 2007, gått til Aftenposten-journalist Kjetil Østli, Kjersti Mjør i Bergens Tidende, Hallgeir Opedal i Dagbladet, Hege Ulstein i Dagsavisen, Dagens Næringslivs journalist og kommentator Kjetil Bragli Alstadheim og Iver Gjelstenli i Romsdals Budstikke.

Flere Dagbladet-priser Dagbladet ble tildelt flere priser onsdag kveld. I tillegg til at Dagbladets spillnettsted Pressfire.no fikk prisen for «Årets nisjenettsted», ble dagbladserien «Null CTRL» tildelt prisen for «Årets digitaljournalistikk».

Dagbladet Magasinet fikk også prisen for «Beste forbrukersak» med reportasjen «Mine innerste hemmeligheter».