Krabbekrigens ofre

Dagbladet-journalister hedret med diplom

Dagbladet-prosjektet har mottatt prestisjetunge priser. Nå har den omfattende graveserien fått nok en utmerkelse.

SAKENS KJERNE: Dimitrij Kravtsjenko (33) dro til Båtsfjord i Finnmark for å sikre familiens framtid, men forsvant på havet. Ved å fortelle historien om snøkrabbefiskerens død har Dagbladet avdekket umenneskelige forhold på fangstbåtene og tåkelegging av ansvarsforhold.
SAKENS KJERNE: Dimitrij Kravtsjenko (33) dro til Båtsfjord i Finnmark for å sikre familiens framtid, men forsvant på havet. Ved å fortelle historien om snøkrabbefiskerens død har Dagbladet avdekket umenneskelige forhold på fangstbåtene og tåkelegging av ansvarsforhold. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravesjef i Dagbladet, Siri Gedde-Dahl, sier at utmerkelsen gjør dem stolte.

- Det er veldig hyggelig at også RORG setter denne journalistikken høyt. Vi mener «Krabbekrigens ofre» avdekker noe viktig om grov sosial dumping i vårt eget nære farvann, lokalsamfunnets blindhet for det som skjer og Norges manglende evne til å sette en stopper for, og sanksjonere, lovbrudd og kritikkverdige forhold til sjøs, sier Gedde-Dahl.

Reportasjeserien «Krabbekrigens ofre» omhandler menneskehandel og sosial dumping i krabbefiskebransjen. Nå er den tildelt diplom for framifrå bærekraftjournalistikk fra RORG.

Dagbladet-journalister hedret med diplom

Omfattende lagarbeid

«Serien er preget av grundig research og omfattende lagarbeid. Serien er produsert av et team bestående av både researchere, journalister, fotografer og videoredigerere, og med deltakere fra flere land. Viktige og vanskelige problemstillinger kan dermed forklares på en måte som både stimulerer leselyst og gir kunnskap,» heter det i begrunnelsen.

RORG er en forkortelse for RammeavtaleORGanisasjoner. Det er et samarbeid blant norske frivillige organisasjoner for å drive folkeopplysning i Norge om nord/sør-spørsmål.

Har fått konsekvenser

Fra Dagbladet hedres Gunnar Thorenfeldt, Leif Stang, Ola Strømman, Hans-Arne Vedlog, Øistein Norum Monsen og Rønnaug Jarlsbo, i tillegg til gravsjef Siri Gedde-Dahl. I tillegg har Audra Girijote og Janis Zvers bidratt med research i Litauen.

Gedde-Dahl er klar på at hun mener artikkelserien har fått konsekvenser.

- Vi mener at serien har ført til økt bevissthet innenfor kontrolletater og politi her hjemme. Fiskeriene er blant våre aller største næringer, men det er lite spisskompetanse på fiskerikriminalitet og arbeidskrim i det norske politiet.

Gravesjefen forteller at helt konkret så ble oppgavene til Sjøfartsdirektoratet utvidet etter Dagbladets artikler. De skal heretter også undersøke arbeids- og sosiale forhold hos sjøfolkene om bord ved inspeksjon.

Tildelt Skup-pris

Serien er blitt hedret også flere ganger tidligere. Blant annet har serien blitt tildelt prestisjetunge årets Internasjonal reporter-pris under Skup-utdelingen i 2019, og den vant også Dataskup-prisen samme år. Gedde-Dahl forteller at saken startet med et tips, og at de raskt så konturene av noe stort og alvorlig. Hun forteller også at serien har fått konsekvenser. Blant annet ligger de aktuelle russiske og østeuropeiske rederiene lavt i Norge for tida.

- Den var for oss veldig opplysende og interessant å jobbe med. På den ene siden forteller saken noe om hvor vankselig det er å få has på arbeidskriminalitet og ressurskrimininalitet på havet, fordi aktiviteten er så internasjonal. Aktører mistenkt for kriminalitet stikker bokstavelig talt «til havs», sier Gedde-Dahl.

- Og på den andre siden viser saken i hvilken grad et lite lokalsamfunn er blinde for, eller ikke vil se, hva som egentlig skjer med utenlandske sjøfolk ved deres bryggekant. Å få virkeligheten fram i lyset, fører i slike tilfeller til at noen mister inntekter lokalt. Det er relevant å spørre om utsiktene til profitt stenger for evnen til å se de menneskelige kostnadene ved virksomheten.

Vellykket satsing

Hederen fra RORG møtes også med jubel fra Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen.

- Vi er glade og stolte over at sakskomplekset får nok en pris. Dette har vært omfattende og langvarig arbeid. Økonomisk kriminalitet av denne typen, i globalt format, er særdeles vanskelig å trenge inn i. Våre reportere har kombinert omfattende datajournalistisk metode med egen undersøkende journalistikk i flere land, sier Hansen.

- Dagbladet satser tungt på såkalt breaking news, men vi satser også hardt på undersøkende journalistikk. Denne satsingen har gjort Dagbladet til et av de mestvinnende mediehus de siste årene. Artikkelserien om «Krabbekrigens ofre» føyer seg inn i rekken av mange gode og store artikkelserier.

I tillegg til Dagbladets journalister mottok også reportere fra Dagens Næringsliv og E24 diplom for framifrå bærekraftsjournalistikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer