Dagbladet kårer tidenes norske ungdomsroman

Etter å ha valgt tidenes beste norske skjønnlitterære verk, sakprosabok og kriminalroman, er tida kommet til de unge.

JURYEN: Disse skal velge tidenes beste, norske ungdomsbok. Bakerst fra venstre: Cathrine Krøger, Beate Ranheim, Helene Uri, Maya Troberg Djuve, Vemund Breen HaJugen. Forrest: Anne Cathrine Straume, Nina Aalstad, Anne Kristin Lande, Edith Embla Frydenlund og Marie Kleve. Jonas Bakken var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Lars Eivind Bones
JURYEN: Disse skal velge tidenes beste, norske ungdomsbok. Bakerst fra venstre: Cathrine Krøger, Beate Ranheim, Helene Uri, Maya Troberg Djuve, Vemund Breen HaJugen. Forrest: Anne Cathrine Straume, Nina Aalstad, Anne Kristin Lande, Edith Embla Frydenlund og Marie Kleve. Jonas Bakken var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av høsten skal Dagbladet i samarbeid med nettstedet Ubok.no kåre Norges beste roman for ungdom. Avisa har lenge hatt egne, faste boksider for barne- og ungdomsbøker. Men også innen litteraturen for de yngre aldersgruppene går det et sjangerskille.

- Vi slår et slag for gode, norske ungdomsromaner, sier Marie Kleve, som redigerer barneboksidene i Dagbladet. - De har hatt en tendens til å komme i skyggen både av romaner for voksne og av internasjonale bestselgere for barn og ungdom.

1950- og 1960-tallet I anledning kåringen har Dagbladet samlet en jury på ti personer med Kleve som sekretær. Den består av sakkyndige, dessuten to unge lesehester, som er i målgruppa. Men hva er egentlig en ungdomsroman? Og hvor lange tradisjoner har den i Norge?

- Ungdomslitteraturen slik vi kjenner den i dag, oppsto på slutten av 1950- og begynnelsen av 1960-tallet, sier  Anne Kristin Lande, som er forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket og medlem i juryen. — Viktig for utviklingen her til lands er innføringen av 9-årig ungdomsskole.

Gutter og jenter Lande mener det går et skille mellom tida da man utga såkalte gutte- og jentebøker og epoken da dette skillet ble utradert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer