Dagbladet kårer: De 25 i Norge med mest skjult makt

Hvem har øret til de mektigste menneskene i landet vårt, og påvirker mer enn deres posisjon skulle tilsi? Dagbladet har satt ned en jury for å kartlegge den skjulte makta.

HVEM LYTTER DE TIL?: Det er ikke vanskelig å avsløre hvem de mektigste i landet er. Men hvem har deres øre, hvem har mest skjult makt? Foto:  Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
HVEM LYTTER DE TIL?: Det er ikke vanskelig å avsløre hvem de mektigste i landet er. Men hvem har deres øre, hvem har mest skjult makt? Foto:  Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er ikke vanskelig å avsløre hvem de aller mektigste menneskene i landet er. Det er nemlig mye makt i formelle posisjoner. Statsministeren er blant de mektigste i landet, nærmest uavhengig av hvilken person som besitter stillingen. De formelle posisjoner gir makt i alle land, men er spesielt viktige i et gjennomsiktig og lite korrupt samfunn som det norske, hvor staten har en så stor og viktig rolle i samfunnslivet og økonomien.

Det er verre å kartlegge menneskene som besitter skjult makt. Hvem sitter på de største og mektigste nettverkene og påvirker gjennom uformelle møter. Hvem er det som har øret til de mektigste menneskene i landet? Og hvem utøver mer makt enn deres posisjon skulle tilsi?

Vi har begitt oss ut på den store og krevende oppgaven å kartlegge den skjulte og undervurderte makten. Til det har vi hentet inn en kompetent jury. Reklamemann Kjetil Try er et godt eksempel på hvordan vennskap og faglig kompetanse kan gi mye makt. I Jens Stoltenbergs selvbiografi kommer det fram at Try hadde en langt mer sentral rådgiverrolle enn offentligheten var klar over. Det har inspirert innretningen på denne kåringen. Anita Krohn Traaseth har bakgrunn fra næringslivet og er leder for Innovasjon Norge. Sosiologen Cathrine Holst forsker på hvilken rolle eksperter har på samfunnsutviklingen. Bård Standal er forretningsmann med lang tilhørighet i Høyre, og har god kjennskap til nettverkene på høyresiden i norsk politikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer