Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Riksmålsforbundet - Gullpennen 2018

Dagbladet-kommentator Hobbelstad fikk presseprisen Gullpennen

- Tar for seg tidas problemstillinger med språklig tæl og spenstig teft, sa juryen under utdelingen.

VINNER: Dagbladets kommentator og filmkritiker Inger Merete Hobbelstad. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VINNER: Dagbladets kommentator og filmkritiker Inger Merete Hobbelstad. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdags kveld får Dagbladets kommentator og filmanmelder Inger-Merete Hobbelstad utdelt Riksmålsforbundets skribentpris, Gullpennen. Prisutdelingen foregår ved Engebret Café i Oslo.

Det er jurymedlem Tom Egeland som innleder utdelingen av Gullpennen. Tidligere på kvelden er det blitt delt ut priser til Nina Owing i NRK Dagsrevyen (TV-prisen) og Bjørn Faarlund i P4s Radiofrokost (Lytterprisen).

- Språklig tæl og spenstig teft

- I sin retoriske og polemiske eleganse har hun imponert Gullpennens jury. Hobbelstad for seg tidas problemstillinger med språklig tæl og spenstig teft, og overrasker ofte med spennende og kontrære innfallsvinkler, sier Tom Egeland om Hobbelstad.

- Det er fantastisk hyggelig å få prisen. Det er spesielt hyggelig å få en pris for avisjournalistikk fordi den er så flyktig, sier Hobbelstad til Dagbladet, og fortsetter:

- Det du skriver forsvinner så fort ut av bildet, så det å få en pris for nettopp det - at noen har sittet og fulgt med, sett det jeg har skrevet og har lyst til å belønne de lange linjene i det, det synes jeg er ganske rørende.

- En språklig bevissthet

I sin tale sier Tom Egeland blant annet at Inger Merete Hobbelstad har tilført det norske filmanmelderiet nye kvaliteter.

- På ord og setningsnivå fører hun en elegant penn. En åpenbart språklig bevissthet preger det meste hun skriver, sier Egeland.

Hobbelstad mener man blir mer bevisst på språket når man lever som skrivende.

Selv tror hun at hun i stor grad nærmest tenker i tekst, eller tenker med fingrene.

Hun er opptatt av at teksten skal være klar, og at et standpunkt skal formuleres på en tydelig måte, men samtidig også at man skal bruke språket.

- Man kan gjerne utfordre seg selv til å aktivere hele ordforrådet, og bruke ord som ikke alle vanligvis tyr til, slik som ordet «fusentast». Minne leserne om at det er mulig å bruke de ordene også, sier hun.

Kritikksjangeren viktig

Hobbelstad har vært anmelder siden hun var 20 år. Hun forteller at hun i løpet av den tida har sett at sjangeren er blitt mer og mer marginalisert etter hvert som det har kommet mange andre arenaer, slik som for eksempel tips, anbefalinger og reklame. Derfor mener hun at kultur fortjener en større diskusjon:

- Filmene og bøkene som lages, de er noe mer. Det er fortellinger som sier hvordan vi lever og hva vi er opptatt av. De fortjener å bli tatt alvorlig og å debatteres som nettopp det, sier hun.

Hun mener kritikksjangeren har en spesielt viktig funksjon, til tross for at det kan være vanskeligere å selge i ei tid hvor hvor klikkbarhet er blitt mer og mer viktig.

- Kritikk handler om verk som ganske få har sett, som folk ennå ikke kjenner. Det fungerer som forbrukeropplysning, og har en funksjon slik at det setter ting i et videre perspektiv, analyserer, og sier noe om hvem vi er, her og nå. Jeg mener det er en essensiell oppgave for pressen, og jeg er veldig glad for at Dagbladet prioriterer det, sier hun, og legger til:

- Jeg sitter utrolig pris på at det er så fryktelig stor takhøyde i Dagbladet. Så lenge du kan argumentere for det, er det bare å komme med de ideene og synspunktene du har. Det er en forutsetning for å kunne jobbe slik jeg gjør, sier hun.

- Velformulerte kommentarer

Presseprisen Gullpennen utdeles hvert år til en medarbeider i dags- eller ukepressen som skriver riksmål eller moderat bokmål, med vekt på personlig stil og nyanserikdom.

- I sine velformulerte kommentarartikler føyer Inger Merete Hobbelstad seg inn i rekken av gylne dagbladpenner, skriver juryleder Tom Egeland i juryens begrunnelse.

De øvrige vinnerne av årets mediepriser er Nina Owing i NRK Dagsrevyen (TV-prisen) og Bjørn Faarlund i P4s Radiofrokost (Lytterprisen).

Tidligere har blant andre Audun Vinger, Hanne Skartveit, John Olav Egeland, Cathrine Sandnes, Kåre Valebrokk og Per Egil Hegge vunnet Gullpennen. Hele sju Dagbladet-journalister er blant de tidligere vinnerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!