Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Gutten i plastposen»

Dagbladet Magasinet er nominert til Europas «Pulitzer»

Dagbladet Magasinet er nominert til European Press Prize for serien «Gutten i plastposen». 

PRESTISJE: Bernt Jakob Oksnes og Dagbladet Magasinet er nominert til den mest prestisjetunge journalistprisen i Europa, European Press Prize. Foto: Gard Michalsen.
PRESTISJE: Bernt Jakob Oksnes og Dagbladet Magasinet er nominert til den mest prestisjetunge journalistprisen i Europa, European Press Prize. Foto: Gard Michalsen. Vis mer

(Dagbladet): En morgen i oktober 1991 ble et nyfødt barn funnet i en plastpose på en kirkegård i Oslo. Babyen er blåfrossen, i ferd med å dø.

Babyen overlever, men hvem var han og hvem var foreldrene? Gjennom ni kapitler følger Magasinets journalist Bernt Jakob Oksnes sporet 25 år etter for å finne gutten som ble funnet for over 25 år siden.

Nå er serien blitt nominert til prestisjetunge European Press Prize i kategorien «The Innovation Award» for ideen, presentasjonen og redaksjonelle teknikker samt for å være et klart bidrag til journalistikkens fremtid.

FUNNET: Victor Olav Escondo blir funnet av Dagbladet Magasinet i Manila. Foto: Bernt Jakob Oksnes.
FUNNET: Victor Olav Escondo blir funnet av Dagbladet Magasinet i Manila. Foto: Bernt Jakob Oksnes. Vis mer

- Dette er Europas svar på Pulitzerprisen. Det er en fantastisk ære. Jeg er stolt på egne vegne og på Dagbladets vegne. Det er takket være Dagbladets stiftelse og avisens standhaftige tro på kvalitetsjournalistikk at vi har fått tid til å gjøre dette, sier Bernt Jakob Oksnes, som har stått bak ideen og jobbet fram saken.

«Gutten i plastposen» er lest i over 200 000 timer av 1,1 million unike lesere. Serien er også oversatt til Engelsk, blitt blogget om og omtalt av medier i tilsammen 45 land. Historien har også gått viralt på Filippinene hvor Magasinet tilslutt klarer å spore opp «Gutten i plastposen».

Berører

- Nominasjonen viser at god research og berørende journalistikk er viktig i 2017. Det viser at vi har truffet en nerve. Å berøre er en viktig bestanddel i god kvalitetsjournalistikk, sier Oksnes.

Ved siden av det journalistiske gravearbeidet og fortellerteknikkene har også de digitale grepene hatt stor betydning for nominasjonen.

Oksnes forteller at det har vært viktig å pakke inn historien på en smakfull og nyskapende måte som underbygger stemningen og historien.

- Å presentere en sak i en serie på denne måten er ikke blitt gjort i Magasinverden tidligere. Vi har utviklet konseptet sammen med Anders Wiik og Guro Flaten i Dagbladets utviklingsavdeling. De digitale løsningene fantes ikke i Dagbladets systemer fra før, forteller han.

Vant i fjor

Magasinet vant European Press Prize også i fjor. Den gang var det «Våtdraktmysteriet» som stakk av med prisen i kategorien «Special Award», som nå er den mest premierte saken i norsk pressehistorie – med blant annet SKUP, Den store journalistprisen, European Press Prize, Internasjonal Reporter-prisen og Amnesty Award.

Magasinet har også både i 2015 og 2016 hatt med saker på listene som prestisjenettsteder setter sammen over verdens beste featurejournalistikk. I 2015 var det «Våtdraktmysteriet», i 2016 var det «Forlis».

-Vi er utrolig stolte av at vår lille redaksjon i Magasinet produserer journalistikk i verdensklasse. I Magasinet jobber vi målrettet med å prioritere og løfte fram store og ressurskrevende prosjekter, og det er utrolig gøy når det blir lagt merke til på denne måten, sier magasinredaktør Karine Østtveit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media