Dagbladet med stor barnebok-satsning

Barnebok-veteran Tor Åge Bringsværd mener barnebøker er lavstatus. I dag trapper Dagbladet opp sitt anmelderi av barnebøker.

FORNØYD: Barnebokforfatter Tor Åge Bringsværd er svært fornøyd med at Dagbladet nå setter av faste sider hver måned til anmeldelser av barnebøker. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
FORNØYD: Barnebokforfatter Tor Åge Bringsværd er svært fornøyd med at Dagbladet nå setter av faste sider hver måned til anmeldelser av barnebøker. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.Vis mer

- Ikke et sekund for tidlig. Det har i mange år forundret meg at avisredaktører ikke tror at deres lesere har barn eller i det minste kjenner noen, sier Tor Åge Bringsværd.

Sammen med illustratør Lisa Aisato er han nå aktuell med den tredje boka i Tambar-serien, en serie som også er tilgjengelig på e-bok med egen app.

Den første boka ble til og med en bestselger på App-store.

- I bøkene om Tambar og den lille forkledde — og sikkert papirløse — familien hans, tar jeg uten forbehold trollenes parti. Personlig liker jeg å snu ting på hodet. Litterær yoga har alltid tiltalt meg, forklarer Bringsværd.

- Høy kvalitet Fra starten av 70-tallet og fram til i dag har Bringsværd hatt barnebokutgivelser flere ganger i året. Når han nå etterlyser anmeldelser veit han med andre ord hva han snakker om.

Dagbladet har allerede tatt argumentene til Bringsværd, og utallige barneforeldre, på alvor.

KREATIV: Lisa Aisato N'jie Solberg står blant annet bak tegningene i Tambar-bøkene. Her fra presentasjonen av hennes bok "Mine to oldemødre" i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KREATIV: Lisa Aisato N'jie Solberg står blant annet bak tegningene i Tambar-bøkene. Her fra presentasjonen av hennes bok "Mine to oldemødre" i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det lages mange bra barnebøker i Norge. Bare se på alle de internasjonale prisene norske barnebokforfattere har fått de siste årene. Vi tror det er både viktig og på tide å gi disse bøkene mer oppmerksomhet, sier Marie Kleve, barnebokanmelder og bokansvarlig på Dagbladet.no.

Hun forteller at Dagbladets satsning innebærer at de skal sette av plass til et eget rigg med barnebokanmeldelser og bestselgerlister for barnebøker hver fjerde uke.

- Magiske hester Bringsværd mener barnebøker har en svært viktig funksjon i barns oppvekst.

- Bøker hjelper oss å tenke. Bøkene er magiske hester og kameler, som på et blunk tar oss dit vi vil, hvor som helst i hele verden. Da jeg var barn, husker jeg at det var dette som var selve eventyret: Å kunne la meg oppsluke av en bok, nærmest forsvinne inn i den og liksom leve sammen med de personene jeg møtte der.

- Hvilken status har norske barnebøker i norsk litteratur i dag?

- Her snakker vi om virkelig kulturell lavstatus, naturligvis. Men jeg har sluttet å bry meg. Gjennom et langt forfatterliv har jeg vendt meg av med å bli irritert over kulturelle snobber.

- Fortjener kvalitet Marie Kleve håper at den nye satsningen kan bidra til å endre dette bildet noe.

KOLLEGER: Lisa Aisato N'jie Solberg og Tor Åge Bringsværd. Foto: Privat
KOLLEGER: Lisa Aisato N'jie Solberg og Tor Åge Bringsværd. Foto: Privat Vis mer

- Jeg blir veldig glad hvis satsingen vår kan være med på å gi barnebøkene høyere status. Barn fortjener like god litteratur som voksne. Forfattere som tror at det er enklere å skrive for barn enn for voksne, tar altfor lett på jobben.

• I dagens papirutgave av Dagbladet finner du tre sider med barnebokanmeldelser. De blir også lagt ut på nett etter hvert.