LEDER

Arbeidsmiljøloven:

Dagbladet mener: Aleris-saken belyser en urovekkende organisering i deler av arbeidslivet

Å organisere store deler av arbeidskraften i et selskap som selvstendig næringsdrivende konsulenter framfor å ansette dem formelt, er en frekk ansvarsfraskrivelse.

Går til søksmål: «Daniel», «Marius» og «Zafer» er tre av 17 som går til sak mot Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Siv Seglem / Dagbladet.
Går til søksmål: «Daniel», «Marius» og «Zafer» er tre av 17 som går til sak mot Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Siv Seglem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag fortalte Dagbladet om 17 tidligere konsulenter i Aleris Omsorg som nå går til sak mot sin tidligere arbeidsgiver for blant annet grove brudd på arbeidsmiljøloven og arbeidsuker på opptil 120 timer.

Arbeidsoppgavene har vært utført i omsorgsboliger kommuner leier til folk med rus- eller psykiatriproblemer, som ikke klarer å bo alene. Timelistene til en Dagbladet har snakket med viser at han ble satt opp på et ni dager langt skift, hvorav bare to av nattevaktene var hvilende. Ni dager på jobb, to netter med tillat søvn.

Saken er ikke behandlet i rettssystemet, men Ingvild Kristiansen, direktør for omsorgstjenester i Aleris Omsorg Norge, sier til Dagbladet at hun tar sterk avstand fra slike forhold, hvis de har forekommet.

Men selv om Aleris skulle vise seg å være skyldig og angrende, eller ingen av delene, setter søksmålet søkelyset på et urovekkende trekk ved organisering i deler av arbeidslivet. Framfor å være formelt ansatt i Aleris, har de 17 som nå går til sak mot Aleris arbeidet som selvstendig næringsdrivende konsulenter for selskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer