Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Arbeidsmiljøloven:

Dagbladet mener: Aleris-saken belyser en urovekkende organisering i deler av arbeidslivet

Å organisere store deler av arbeidskraften i et selskap som selvstendig næringsdrivende konsulenter framfor å ansette dem formelt, er en frekk ansvarsfraskrivelse.

Går til søksmål: «Daniel», «Marius» og «Zafer» er tre av 17 som går til sak mot Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Siv Seglem / Dagbladet.
Går til søksmål: «Daniel», «Marius» og «Zafer» er tre av 17 som går til sak mot Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Siv Seglem / Dagbladet. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag fortalte Dagbladet om 17 tidligere konsulenter i Aleris Omsorg som nå går til sak mot sin tidligere arbeidsgiver for blant annet grove brudd på arbeidsmiljøloven og arbeidsuker på opptil 120 timer.

Arbeidsoppgavene har vært utført i omsorgsboliger kommuner leier til folk med rus- eller psykiatriproblemer, som ikke klarer å bo alene. Timelistene til en Dagbladet har snakket med viser at han ble satt opp på et ni dager langt skift, hvorav bare to av nattevaktene var hvilende. Ni dager på jobb, to netter med tillat søvn.

Saken er ikke behandlet i rettssystemet, men Ingvild Kristiansen, direktør for omsorgstjenester i Aleris Omsorg Norge, sier til Dagbladet at hun tar sterk avstand fra slike forhold, hvis de har forekommet.

Men selv om Aleris skulle vise seg å være skyldig og angrende, eller ingen av delene, setter søksmålet søkelyset på et urovekkende trekk ved organisering i deler av arbeidslivet. Framfor å være formelt ansatt i Aleris, har de 17 som nå går til sak mot Aleris arbeidet som selvstendig næringsdrivende konsulenter for selskapet.

Selv om arbeidsoppgavene er så like at de enkelt kunne passert som faste oppgaver, for faste ansatte, blir folk likevel leid inn som selvstendig næringsdrivende. Ifølge Aleris er opp mot 30 prosent av arbeidskraften selskapet bruker av denne typen innleide konsulenter.

Forfatterne av boka «Løsarbeidersamfunnet», Elin Ørjasæter og Linn Eldring, kaller det «maskerte arbeidstakere.» Med en slik organisering omgår selskapet arbeidsmiljøloven på mange punkter, sa Ørjasæter til Dagbladet.

Det er unektelig noe som skurrer når nattevakta på et omsorgshjem ikke omtales som ansatt, men som selvstendig næringsdrivende konsulent. Selv om loven åpner for at Aleris kan engasjere arbeidere på denne måten, er det heller ingen tilknytningsform vi bør trakte etter. Det norske arbeidslivets suksess bygger på trygghet, tillit, forutsigbarhet og anstendighet. Vi skal være varsomme med kreative organisasjonsformer som fritar bedrifter og arbeidsgivere fra sin del av ansvaret for både ansatte og samfunnet.

Det vil alltid være en byrdefordeling mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, men vi mener det ikke er ønskelig å legge ytterligere ansvar og press på arbeidstakersiden i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!