Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Aleris-saken:

Dagbladet mener: Aleris-saken vokser i omfang og alvorlighet

Kreativ organisering av arbeidskraft, med mål om å slippe unna ansvar for arbeidere, er verken nødvendig eller ønskelig innovasjon i velferden.

Saksøkt: Direktør i Aleris, Erik Sandøy, forsvarer selskapets bruk av innleid arbeidskraft. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Saksøkt: Direktør i Aleris, Erik Sandøy, forsvarer selskapets bruk av innleid arbeidskraft. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen uker siden gikk 17 tidligere konsulenter i velferdsaktøren Aleris Omsorg Norge til sak mot selskapet for det de mener er grove brudd på arbeidsmiljøloven. Denne avisa har for eksempel omtalt arbeidsuker på 120 timer for folk som har vært på vakt i omsorgsboliger for mennesker som sliter med rus og psykiatri.

Ifølge timelistene til en vi snakket med ble han satt opp på et ni dager langt skift. Bare to av nattevaktene på skiftet var såkalt hvilende, der det er lov å sove. Flere har stått fram og fortalt om fryktkultur på arbeidsplassen.

Nå er antall saksøkere steget til 26, og kravene de fremmer omhandler blant annet erstatning for manglende overtidsbetaling, feriepenger og pensjon - goder de ikke har fått ettersom de har vært leid inn som selvstendig næringsdrivende konsulenter, framfor ansatt i selskapet. En slik tilknytningsform gjør at selskapet ikke behøver forholde seg til arbeidsmiljøloven på samme måte som om de hadde ansatt «konsulentene» som sine egne.

Da saken sprakk gikk Aleris-direktør Erik Sandøy til et kraftig motangrep. Til Dagbladet omtalte han søksmålet som en «velregissert drittpakke» fra Fagforbundet «som handler om politikk, ikke om virkeligheten.»

Omtrent samtidig ble saksøkerne som fortsatt hadde avtaler om oppdrag for Aleris sagt opp på dagen. «Vi verken kan eller vil risikere at vårt gode arbeidsmiljø forstyrres av få personer vi er i rettslig uenighet med», skrev Sandøy i en e-post til Dagbladet. Som selvstendig næringsdrivende konsulenter har ingen av dem krav på dagpenger. Når sparepenger er brukt opp og eiendeler solgt, kan de henvende seg til sosialen for hjelp, dersom de ikke har funnet annet arbeid i mellomtida.

Som LO-leder Hans Christian Gabrielsen sa tidligere denne uka, er mangelen på vern innleide konsulenter av denne typen har rystende svakt.

Selv om Aleris har lov til å leie inn arbeidskraft på denne måten, mener Dagbladet det bryter med forventningen om rimelig beskyttelse for arbeidere i Norge. Vi kan ikke ha et arbeidsliv der man risikerer å miste jobben hvis man havner i en helt legitim konflikt med arbeidsgiver om forholdene på arbeidsplassen. Slike tilstander vil øke terskelen for å varsle om uforsvarlig praksis i arbeidslivet.

Denne avisa mener fortsatt det er plass til private aktører i velferden, og tror at andre initiativ enn offentlige kan bidra til å løfte kvaliteten på tjenestene velferdsstaten betaler for.

Men kreativ organisering av arbeidskraft, med mål om å slippe unna ansvar og utgifter, er verken nødvendig eller ønskelig innovasjon. Dersom forretningsmodellen ikke evner å sørge for trygghet, forutsigbarhet, tillit og anstendighet, er den ikke bærekraftig og ikke verdig som maske i det store sikkerhetsnettet velferdsstaten utgjør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!