LEDER

Aleris-saken:

Dagbladet mener: Aleris-saken vokser i omfang og alvorlighet

Kreativ organisering av arbeidskraft, med mål om å slippe unna ansvar for arbeidere, er verken nødvendig eller ønskelig innovasjon i velferden.

Saksøkt: Direktør i Aleris, Erik Sandøy, forsvarer selskapets bruk av innleid arbeidskraft. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Saksøkt: Direktør i Aleris, Erik Sandøy, forsvarer selskapets bruk av innleid arbeidskraft. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

For noen uker siden gikk 17 tidligere konsulenter i velferdsaktøren Aleris Omsorg Norge til sak mot selskapet for det de mener er grove brudd på arbeidsmiljøloven. Denne avisa har for eksempel omtalt arbeidsuker på 120 timer for folk som har vært på vakt i omsorgsboliger for mennesker som sliter med rus og psykiatri.

Ifølge timelistene til en vi snakket med ble han satt opp på et ni dager langt skift. Bare to av nattevaktene på skiftet var såkalt hvilende, der det er lov å sove. Flere har stått fram og fortalt om fryktkultur på arbeidsplassen.

Nå er antall saksøkere steget til 26, og kravene de fremmer omhandler blant annet erstatning for manglende overtidsbetaling, feriepenger og pensjon - goder de ikke har fått ettersom de har vært leid inn som selvstendig næringsdrivende konsulenter, framfor ansatt i selskapet. En slik tilknytningsform gjør at selskapet ikke behøver forholde seg til arbeidsmiljøloven på samme måte som om de hadde ansatt «konsulentene» som sine egne.

Da saken sprakk gikk Aleris-direktør Erik Sandøy til et kraftig motangrep. Til Dagbladet omtalte han søksmålet som en «velregissert drittpakke» fra Fagforbundet «som handler om politikk, ikke om virkeligheten.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer