LEDER

Økonomi:

Dagbladet mener: Bankene har for mye makt og for lite ansvar

Markedet for forbrukslån må reguleres strengere.

Vokser: Markedet for forbrukslån. Foto: NTB scanpix
Vokser: Markedet for forbrukslån. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det norske markedet for forbrukslån er på over 100 milliarder kroner. Og det vokser. Fra 2016 til 2017 ble andelen personer med forbrukslån doblet – fra åtte til seksten prosent. Tall fra Finanstilsynet viser at det ble sendt 3,5 millioner lånesøknader i fjor. Det er 700 000 flere enn året før. At dette er finansmarkedene på sitt mest effektive, hvor risiko og avlønning står i stil, er derimot tvilsomt.

I en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) beskriver informanter i utlånsbransjen markedet som en «honningkrukke». Det er store penger å tjene på folks behov for rask kreditt.

Lønnsomheten gjenspeiles i verdivurderingen av nisjebankene. Bank Norwegian er for eksempel større enn flyselskapet, med en markedsverdi på nesten 17 milliarder kroner. Ifølge DN har banken lånt ut 34 milliarder kroner til villige kunder, med et resultat på 2,1 milliarder kroner før skatt i 2017. Pengene flyr hos kundene, og lander trygt hos Bjørn Kjos.

Samlet sett står såkalt «usikret kreditt» for bare tre prosent av norske husholdningers samlede gjeld. Det er et beskjedent bidrag. Mesteparten brukes til forbruk og uforutsette utgifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer