LEDER

Arbeidskriminalitet:

Dagbladet mener: Bekjempelse av arbeidskriminalitet må prioriteres høyere

Den alvorlige karakteren, samt det store omfanget på kriminaliteten, utgjør en trussel mot samfunnet som helhet.

Har en jobb å gjøre: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) må prioritere kampen mot kriminalitet i arbeidslivet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Har en jobb å gjøre: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) må prioritere kampen mot kriminalitet i arbeidslivet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er lov å være pessimistisk på vegne av det norske arbeidslivet. Når det utsettes for stadig mer kriminalitet og sosial dumping, trues både bærekraften i velferden og verdiene den er tuftet på. Den alvorlige karakteren, samt det store omfanget på kriminaliteten, utgjør en trussel mot samfunnet som helhet. Når arbeidere utnyttes og skatt unndras, svekkes konkurransekraften, effektiviteten, tilliten og ryddigheten – grunnlaget for det norske arbeidslivets suksess, og følgelig vårt høye velstandsnivå.

I en serie gode artikler den siste uka har Klassekampen belyst sidene av problemet politikere og myndigheter mest direkte kan gjøre noe med: Ressurser og lovverk. Kort oppsummert framstår arbeidet som både underprioritert og dårlig koordinert. Regjeringens prestisjesatsing på området, de såkalte arbeidskrimsentrene, har levert langt dårligere resultater enn forventet. Det til tross for at sentrene, som er et tverretatlig samarbeid mellom blant annet politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV, har holdt det gående siden 2015.

Det er først og fremst ressurser det ser ut til å skotte på. Arbeidskrimsenteret i Oslo har for eksempel bare hatt én politibetjent i gruppa fram til september i fjor. Nå er det to. Det er trolig altfor knapt, selv om også ressurser i politiet utenfor selve sentrene arbeider med arbeidskrimsaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer