LEDER

Boligmarkdet:

Dagbladet mener: Boligeventyret fikk en ulykkelig slutt

Forskjellene øker og fattige faller fra. Det er på tide med en snuoperasjon i boligpolitikken.

For de rike: Forskjellene i boligmarkedet øker. Her er leiligheter på Sørenga i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
For de rike: Forskjellene i boligmarkedet øker. Her er leiligheter på Sørenga i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Av alle norske eventyr, er boligeventyret blant de mest folkekjære. Vi eier hjemmet vi bor i, mottar rause statlige subsidier, betaler ned lån, river gamle bad, og bygger opp kapital. Har du fått en fot innafor i markedet, har du trolig fått en god start på økonomien i livet.

For det store flertallet er boligpolitikken, isolert sett, en suksesshistorie. Tre av fire husholdninger eier egen bolig. De fleste norske barn vokser opp i en bolig eid av en av foreldrene. Slik har det vært siden åttitallet. Det er langt bedre enn våre europeiske naboer, ifølge SSB.

Verdistigningen på norske boliger har også vært, ja, eventyrlig. I flere perioder har mange økt egenkapitalen mer på eierskap enn arbeid. Den norske boligpolitikken kalles ofte en hellig ku fordi den er så vanskelig å forandre. Det er ikke vanskelig å forstå når vi ser hvor mange den har beriket.

Men som i eventyret: Når noen stikker av med halve kongeriket, blir det mindre igjen til resten. En urovekkende rapport fra SSB viser at eierandelen blant folk med lav lønn, kort utdanning, eller mottakere av sosialhjelp og bostøtte, har falt med 10 prosentpoeng siden tidlig 2000-tall - fra 39 til 29 prosent, med et særlig stort fall etter 2012. Folk som allerede var akterutseilt, ser ut til å synke, og det ganske raskt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer