Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Corona-trusselen mot vanlige folk:

Dagbladet mener: De som har minst kan ikke ta støyten alene

Nå må vi verne om de som trenger det.

RAMMER BARNEFAMILIER: En ny gjennomgang fra blant annet SSB viser at barnefamilier rammes hardere av masse-arbeidsledigheten på grunn av Corona-krisen. Foto: NTB SCANPIX
RAMMER BARNEFAMILIER: En ny gjennomgang fra blant annet SSB viser at barnefamilier rammes hardere av masse-arbeidsledigheten på grunn av Corona-krisen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nå som regjeringen strør milliarder over et krise-rammet næringsliv, snakker mange om å verne bedrifter og næringer. Ikke like mange snakker om verne de som leier, og de som allerede har minst.

Selv om det uten tvil er de som rammes hardest akkurat nå.

En større gjennomgang som Statistisk Sentralbyrå har gjort sammen med Frischsenteret og Nav viser at de med lav inntekt og utdanning og begrensede økonomiske ressurser er klart overrepresentert blant de nærmere 300 000 som nå søker om dagpenger.

I RAPPORTEN «Hvem tar støyten? Arbeidsmarkedet under Korona-krisen» har de ved hjelp av et kryptert løpenummer sett på personlige kjennetegn, slik som tidligere inntekt, sosial bakgrunn, familiesammensetning, kjønn, alder, utdanning, yrke, og arbeidsgiver.

Resultatet er tydelig: Det er en klar overrepresentasjon blant de nye ledige av personer med lav inntekt, lav utdanning, og lavinntekts familiebakgrunn.

Kvinner er mer utsatt for å miste jobben enn menn. Unge er mer utsatt enn eldre. Innvandrere er mer utsatt enn øvrig befolkning.

DET ER HØYERE risiko for arbeidsledighet i familier med lav husholdningsinntekt og dårlig likviditet. Lavinntektsfamilier er overrepresentert. Det er en konsentrasjon av risiko innen familier.

SYK: Storbritannias statsminister Boris Johnson har testet positivt for coronaviruset. Det forteller han selv i denne Twitter-videoen. Vis mer

Sannsynligheten for å miste jobben er klart høyere hvis også ektefellen er blitt ledig. Familier med barn ser ut til å være noe mer utsatt enn familier uten barn.

LEIEBOERFORENINGEN melder nå at de blir kontaktet av en flom av bekymrede leietakere som har mistet jobbene sine eller har blitt permittert. De frykter nå å bli kastet på gata. De foreslår at samtlige namsmannskontorer unnlater å gjennomføre utkastelser så lenge myndighetenes smitteverntiltak er i kraft. Det er et godt forslag.

De foreslår også at regjeringen bruker husleiereguleringen for å verne folk mot utkastelse. Man bør også øke støtte fra husbanken.

FOR FOLK FLEST blir også nå maten dyrere, både på grunn av lavere inntekt og redusert kroneverdi. Da er det viktig at kommunene senker husleien, Lånekassen fryser avdragene, og det private næringslivet må vise større raushet.

For før det blir bedre, skal det bli mye verre. I en artikkel i Borsen.no rapporter Virke at 68 prosent av faghandelsbedriftene og 97 prosent av treningsbedriftene allerede sliter med å betale for sine leieforpliktelser.

Også Øystein Sundelin i Oslo Høyre var ute på onsdag å ba om at store gårdeiere skulle droppe eller redusere leien.

«Christian Ringnes må også bidra», sa han til E24. Eiendomsmilliardæren Ringnes sammenlignet forslaget «med å prøve å skyte en elefant med en knappenål».

Men også en knappenål kan felle en elefant - hvis det blir mange nok av dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!