LEDER

Listhaug på «monsterjakt»:

Dagbladet mener: Dehumanisering av overgripere hjelper ikke

Hvordan skal barn lære å passe seg for pedofile som framstår som snille og menneskelige voksne, når Sylvi Listhaug sier at overgripere ikke er slike, men monstre?

Hjelper ikke: Justisminister Sylvi Listhaugs "monsterjakt" hjelper ingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hjelper ikke: Justisminister Sylvi Listhaugs "monsterjakt" hjelper ingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagbladets redaktører og lesere kåret politietterforskerne i «Operasjon Dark Room», som står bak arbeidet med Norges største overgrepssak, til årets navn i 2017. Ved bruk av ny teknologi og metode har politiet inntatt sfærer på nett som tidligere har vært ukjent eller utilgjengelig. De om lag 20 etterforskerne som har jobbet med saken siden 2015 har avdekket flere hundre overgrep mot barn. Store nettverk av overgripere er kartlagt og aksjonert mot.

Det er vanskelig å se for seg en verdigere vinner av årets navn enn det. Arbeidet har satt en ny standard for et effektivt arbeid mot kriminelle nettverk. Og den har spredd seg. Gjennom «Operasjon Jupiter» har politiet i Møre og Romsdal siden 2016 har siktet over 80 personer i nye overgrepssaker ifølge TV2. Ni av dem er i eget distrikt. Resten er oversendt andre politidistrikter.

Slik suksess går ikke ubemerket hen hos landets politikere. Justisminister Sylvi Listhaug dro nylig på besøk til «Operasjon Jupiter» for å gi politiet sin støtte. Statsråden hadde ingen lovnader om økte bevilgninger til arbeidet, men støttet politiets prioritering av disse sakene over andre. Når ressursene er knappe, skal overgrepssaker få forrang. Det er et viktig styringssignal fra justisdepartementet. Slik vi ser det er en prioriteringen riktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer