LEDER

Olje- og gass:

Dagbladet mener: Den gamle oljepolitikken står for fall

Arbeiderpartiet har fortsatt et stykke å gå før de kan kalles et klimaparti, men helgas vedtak er et viktig og framtidsretta skritt i riktig retning.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Forrige helg ble det klart at ti av femten fylkeslag i Arbeiderpartiet sier nei til oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Bare to år etter at partiets landsmøte vedtok konsekvensutredning i deler av området, har flertallet snudd.

Hovedbegrunnelsen hviler på beskyttelse av lokalmiljøet. I tillegg til å være vertskap for verdens største kaldtvannskorallrev, bor verdens siste store torskestamme i området. 70 prosent av all fisk som tas opp i Norskehavet og Barentshavet svømmer på et tidspunkt gjennom. Olje- og gassvirksomhet vil kunne gjøre stor skade på fiskerinæringen langs hele kysten, samt true enestående og verneverdig natur.

Den interne kampen i Arbeiderpartiet for å verne LoVeSe har vært hard. Partiets klimapolitikere har brukt mye tid på å mørne partiorganisasjonen. Foreløpig ser det ut til at de lander på et slags kompromiss. LoVeSe åpnes ikke for konsekvensutredning av hensyn til lokalmiljøet, men Ap holder samtidig døra åpen for ytterligere letearbeid og åpning av nye felter andre steder.

Kompromisset underspiller at også klimaperspektivet knyttet til dagens oljepolitikk ser ut til å synke inn i Arbeiderpartiet. Selv om flere av partiets politikere den siste tida har understreket at de ønsker både mer leteaktivitet og utbygging, argumenterer de samme folkene for at oljealderen går inn i en siste fase. Da bør det ikke være vanskelig å si at det også teller med i beslutningen om å ligge unna LoVeSe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer