Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

#metoo:

Dagbladet mener: Det er ingen straff å nektes toppverv

Alle som kjemper for hurtig-comeback for Trond Giske bør tenke nøye gjennom hva de mister av partisjel og selvrespekt på veien.

Avviser comeback: Jonas Gahr Støre mener det må gå mer tid mellom Giske brudd på partiets retningslinjer og nye tillitsverv . Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
Avviser comeback: Jonas Gahr Støre mener det må gå mer tid mellom Giske brudd på partiets retningslinjer og nye tillitsverv . Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens VG kunne vi lese at Trond Giskes fylkeslag jobber med å få ham tilbake i sentrale posisjoner så fort som overhodet mulig. Giske er en av fem foreslåtte kandidater valgkomiteen skal vurdere som nestleder i Trøndelag Ap. For noen i Arbeiderpartiet er to måneder uten maktposisjon tilsynelatende straff nok for seksuell trakassering av en rekke kvinner i partiet. Leder av valgkomiteen, stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol, ville ikke avvise Giskes kandidatur. I Trøndelag er Giske er valgbar – fornyet tillit og posisjon verdig.

Saken har tvunget partileder Jonas Gahr Støre på banen. I går ble han nødt til å avvise et umiddelbart comeback for Trond Giske. Til VG begrunnet han det med at det må gå mer tid mellom brudd på partiets retningslinjer til Giske skal få nye tillitsverv.

Selvfølgelig må det være slik. Det er utrolig at partilederen i det hele tatt må si det. Det at Trond Giske er en dyktig politiker og en tidligere viktig brikke i Arbeiderpartiets apparat, er ikke engang i nærheten av å være et tilstrekkelig argument til å stemme ham fram til nye tillitsverv allerede nå. Heller ikke argumentet om at Trøndelag står uten representasjon i toppverv i partiet.

Alle som har forstått kraften i #metoo-kampanjen, samt hvilke overtramp Giske faktisk har begått, rister på hodet og spør seg hvilke verdigrunnlag deler av partiet bygger maktjakten på. Hvis partiets prinsipper og hensyn til ofrene kastes på havet til fordel for rå maktpragmatisme, bør de tenke lenge og hardt på om det er verdt det. Og ikke minst: Hva de mister av partisjel og selvrespekt på veien.

Trøndelag Aps tilnærming til saken er imidlertid ikke unik. Debatten om når vi skal tillate personer som har misbrukt både makt og posisjon til egen seksuell vinning, raser også i regjeringsapparatet. Der forsvarer statsminister Erna Solberg utnevnelsen av Frp’s Terje Søviknes til statsråd med at han «har sonet lenge nok», og at det faktisk er 18 år siden han lå med en beruset 16-åring på ungdomspartiets landsmøte.

Det er et viktig rettsstatlig prinsipp at man skal kunne komme tilbake til samfunnet etter avtjent dom. Men verken Giske eller Søviknes er dømt til noe som helst. Søviknes har ikke sonet en dag i sitt liv. Heller ikke Trond Giske. De ble fratatt makt og posisjon fordi de hadde misbrukt tillit. Søviknes fikk dessuten med seg hele partiledelsen på å forsøke å skjule det.

I en partipolitisk kontekst trenger ikke «tid sonet» dras inn i det. Det er ingen automatikk i at folk som av gode grunner er fratatt makt, skal få den tilbake ved et seinere tidspunkt. Det er heller ingen straff å nektes statsråd- eller nestlederposisjoner, men det er en belønning å få dem. Flere i norsk topp-politikk kan med fordel gå en runde eller to til på hvem de mener fortjener det i tida framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!