<strong>Får fnatt av skatt:</strong> Helge André Njåstad (Frp) vil fjerne eiendomsskatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Får fnatt av skatt: Helge André Njåstad (Frp) vil fjerne eiendomsskatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen Vis mer

LEDER

Eiendomsskatt:

Dagbladet mener: Det er rettferdig med hytteskatt

Det å knytte landeierskap til stemmerett er et usjarmerende ekko fra noen århundre tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Frp, partiet for sterk nedsettelse av skatter og avgifter, er overraskende glad i skatter og avgifter for folk flest. Siden Siv Jensens inntog i Finansdepartementet har for eksempel avgiftene økt med 6,6 milliarder kroner.

Noen av disse avgiftskronene kommer riktignok fra klimaavgifter, som denne avisa stiller seg helhjertet bak, men langt fra alle. Og siden avgifter som regel er like for alle, noe som fører til at vanlige og fattige innbyggere rammes hardere enn de velstående, burde fordelingsprofilen på regjeringens om lag 23 milliarder kroner i skattekutt i så fall vært langt bedre.

Dette har gitt partiet et avgiftsimage det selvfølgelig ikke vil vedkjenne seg. Frps finanspolitiske talsmann, Helge André Njåstad, gjør derfor det han kan for å rette oppmerksomheten vår et annet sted. Og det er særlig eiendomsskatten som får unngjelde.

Det siste i en lang rekke utfall mot den forhatte skatten, kom i helga. Denne gang er det ikke vanlige hus og hjem han vil unndra skattlegging, men fritidsboliger. Frp mener det er urettferdig at folk ikke kan påvirke skattenivået på steder de har hytte.

Det er et standpunkt det er mulig å ha sympati med. I nesten alle andre tilfeller har vi, gjennom valg, mulighet til å påvirke skatte- og avgiftsnivået. Og velgere er som kjent noe politikere som stiller til valg må ta hensyn til. Der skiller eiere av fritidsboliger seg ut. Hvis du er lokalpolitiker med mange gode formål på blokka, kan det være fristende å hente skattekroner fra hytteeiere uten stemmerett.

For å bøte på maktskjevheten luftet Njåstad ideen om at hytteeiere skal få stemme to ganger i lokalvalg – i både bosteds- og hyttekommunen.

Forslaget framstår ikke særlig gjennomtenkt. Ikke bare er det å knytte landeierskap til stemmerett et usjarmerende ekko fra noen århundre tilbake – det vil også få udemokratiske utslag i en rekke kommuner. Ifølge SSB er det flere hytter enn boliger i hele 45 kommuner i Norge. Hvis Njåstad får det som han vil, får påsketuristene i Sirdal og Trysil flertall i neste kommunevalg, ikke lokalbefolkningen.

Denne avisa ser ikke mye rettferdighet i det.

Den kommunale eiendomsskatten er upopulær, men rettferdig. Også for hytteeiere. Fritidsboliger bygger ned friluftsområder og belaster økosystemer. Utbygging av hyttefelt frarøver også lokalbefolkningen det som tidligere var utmark beskyttet av allemannsretten. Hytteeiere som benytter kommunens infrastruktur, skal selvfølgelig også være med og betale for det.

Dagbladet mener Frp bør la det kommunale selvstyret være i fred.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer