Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bioteknologi:

Dagbladet mener: Det framstår hjerterått og ukristelig å nekte folk en donasjon som kan redde liv og redusere lidelse

Vi sier ja til mitokondriedonasjon.

Sier nei: Olaug Bollestad (KrF) vil ikke åpne for mitokondriedonasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sier nei: Olaug Bollestad (KrF) vil ikke åpne for mitokondriedonasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det har vært en god vår for bioteknologien. Etiske rammeverk fra fordums tid har latt seg utfordre og forandre, og Norge har tatt et progressivt steg framover. Seinest ved Høyres ja til eggdonasjon og assistert befrukting for enslige kvinner, som ligger an til å få et solid flertall på Stortinget.

Det gleder denne avisa at flere og flere ser ut til å bytte ut genetisk alarmisme med pragmatisk optimisme. Moderne medisin og teknologi gir oss muligheten til å redusere og eliminere lidelse fra egen biologi eller arvemateriale. Det er en udelt glede at politikken retter blikket i denne retningen.

Det betyr selvfølgelig ikke at vi skal lukke øyne og ører for advarsler om potensielle fallgruver. Tukling med eget DNA kan få utilsiktede konsekvenser. Men selv om vi trolig får en rekke vanskelige dilemmaer i fanget framover, er det noen åpenbare og lavthengende frukter vi bør plukke snarest mulig.

En av dem er å åpne for såkalt mitokondriedonasjon, som Arbeiderpartiet tok til orde for denne uka. For å hindre at barn blir født med defekte mitokondrier, cellenes kraftverk, vil partiet åpne for at prøverørsbarn kan få friske mitokondrier fra en tredjeperson.

Det kan hindre at barn blir født med en alvorlige, smertefulle og dødelige sykdommer, samt at vi fjerner defekte mitokondrier fra arvematerialet. Hvis prøverørsbarnet igjen skulle få egne barn, er det ingen fare for at de vil få sykdommen. Det pikante for skeptikere er at barnet vil få DNA fra tre personer; to kvinner og en mann. Fordi mitokondrier også har sitt eget DNA bestående av 37 gener, vil også prøverørsbarnet få dem.

På barrikadene imot slik menneskelig og medisinsk hybris står selvfølgelig Kristelig Folkeparti. Partiet frykter både utilsiktede konsekvenser for rasens arvemateriale, samt genetisk blanding av mer enn to personer. Kjernefamiliens tilblivelse er ikke lenger hva den var.

KrF bør gå til innkjøp av en ny vekt til å veie argumenter og hensyn på. For denne avisa framstår det hjerterått og ukristelig å nekte folk en behandling som kan redde og forbedre liv.

Argumentasjonen partiet fører er heller ikke særlig overbevisende. Et parti som stadig ivrer etter å sikre svake og syke omfattende behandlinger etter fødsel, bør legge bedre argumenter på bordet for hvorfor bedre og tryggere inngrep ikke kan foregå før fødsel. KrFs alarmisme spiller på at vi ikke vet hva vi får. Det stemmer ikke. Vi får friskere barn og mindre lidelse.

Hvis politikkens plikt er å sikre folk et best mulig liv, er støtte til Arbeiderpartiets forslag om mitokondriedonasjon et godt sted å starte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling