Vaksiner:

Dagbladet mener: Det frivillige vaksinasjons­programmet er en suksess

Fremskrittspartiets vil ha obligatorisk vaksinasjon. Intensjonen er prisverdig, men tvang er unødvendig.

Tvang: Finanspolitisk talsperson, Sivert Bjørnstad (midten), vil gjøre vaksiner obligatorisk. Her er han med tidligere fiskeriminister og 1. nestleder Per Sandberg og finansminister og partileder Siv Jensen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Tvang: Finanspolitisk talsperson, Sivert Bjørnstad (midten), vil gjøre vaksiner obligatorisk. Her er han med tidligere fiskeriminister og 1. nestleder Per Sandberg og finansminister og partileder Siv Jensen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Meninger

For blant annet å forhindre nye meslingutbrudd vil Fremskrittspartiets stortingsgruppe og Trøndelag Frp innføre obligatorisk vaksinasjon av alle barn og helsepersonell. Begrunnelsen er tydelig og prinsipiell: Grensen for individets rett til å velge selv går der valget utgjør en trussel for andre. Hvis mange nok nekter å vaksinere seg selv eller barna sine, setter de hele fellesskapet i fare.

Vaksiner er ingen garanti mot smitte, men når vaksinasjonsgraden er høy nok reduserer vi sjansen for at det bryter ut epidemier. Jo flere som er vaksinert, jo tryggere er vi. Valgene vi tar om å vaksinere oss eller ikke, tar vi derfor på vegne av flere enn oss selv. De som ikke vaksinerer barna sine i dag, med unntak av alle som av ulike grunner ikke tåler dem, er gratispassasjerer. Alle som kan vaksineres, bør vaksineres.

Vaksiner er en av de største medisinske og menneskelige framskritt verden har sett. Det tok for eksempel bare tretten år å utrydde kopper. Fra 1967 til 1980 var antallet smittetilfeller redusert fra flere millioner i året til null.

En rekke smittsomme og potensielt dødelige sykdommer er så godt som utryddet takket være vaksiner. Små sprøytestikk sparer oss for enorm lidelse. Her i landet har vi lyktes svært godt. Det norske vaksinasjonsprogrammet er en suksess. Blant dagens barn og unge har over 95 prosent deltatt i barnevaksinasjonsprogrammet.

Slike tall viser at de aller, aller fleste ønsker å beskytte både sine egne og andres barn mot farlige og smittsomme sykdommer. De viser også at det gjøres et solid arbeid på kommunenes helsestasjoner for å informere om vaksiner, samt gjøre dem lett tilgjengelige. Der deler av New Yorks befolkning nå tvangsvaksineres mot meslinger, slipper vi ta i bruk liknende virkemidler.

Andelen vaksinerte er riktignok for lav i noen norske kommuner, noe som bør få myndighetene til å starte en offensiv der det trengs. Men for øyeblikket ser frivillig vaksinasjon ut til å være tilstrekkelig beskyttelse på nasjonalt plan.

Denne avisa har sympati med Fremskrittspartiets intensjon og argumentasjon, men mener innsatsen for å øke vaksinasjonsgraden bør skje ved helsestasjonene og informasjonsarbeid, ikke obligatorisk vaksinasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.