Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Arbeid:

Dagbladet mener: Det haster å finne løsninger på utenforskapskrisen

Årlig taper vi om lag 700 000 årsverk til mangel på arbeid og dårlig helse.

Jobb for arbeid: NHO-sjef Kristin Skogen Lund inviterer denne uka til årskonferanse under parolen "Verdien av arbeid". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jobb for arbeid: NHO-sjef Kristin Skogen Lund inviterer denne uka til årskonferanse under parolen "Verdien av arbeid". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka vil vi gjentatte ganger få høre at arbeid til alle er jobb nummer én. Oppropet kommer imidlertid ikke fra Arbeiderpartiet eller LO, som under normale omstendigheter har både sakseierskap og onelinerne i arbeidspolitikken. Mens Arbeiderpartiet preges av dyp krise, er det høyresiden og NHO som plukker opp ballen fra Aps valgkampmantra.

Fremskrittspartiet, Venstre og Høyre, som for øyeblikket forhandler om regjeringsmakt på Hotell Jeløy Radio i Moss, pekte forrige uke ut økt sysselsetting som en hovedprioritet for regjeringen i åra som kommer. Næringslivets Hovedorganisasjon arrangerer i dag sin årskonferanse under parolen «Verdien av arbeid», og lanserer i den sammenheng en rapport som presenterer en rekke forslag til å få flere folk ut av utenforskapet og inn i arbeid.

Det er virkelig på tide. Der regjeringen før valget i september i fjor var opptatt av å fortelle velgerne at økonomien gikk bra og arbeidsledigheten var på vei ned, er de nå blitt langt mer bekymret over det som var venstresidens poeng: At sysselsettingsgraden, andelen av den arbeidsføre befolkningen som er i arbeid, har falt dramatisk det siste tiåret. Fra 2. kvartal i 2008 til 2. kvartal av 2017 har andelen yrkesaktive gått ned fra 72,4 prosent til 67,1 prosent – en sju prosents nedgang i antall sysselsatte på ti år. Årlig taper vi om lag 700 000 årsverk til mangel på arbeid og dårlig helse.

Det er dypt bekymringsverdig. Først og fremst fordi halvparten av velferdsstatens finansiering kommer fra skatteinntekter fra folk i arbeid. Hvis vi vil opprettholde velferdsnivået, finansiere pensjoner og fortsatt ha råd til å investere i samfunnsnyttige prosjekter i framtida, må flere jobbe. Alternativet er svindyrt: Hvis folk faller ut av arbeidslivet og forblir arbeidsledig koster det staten 10 millioner kroner per hode i inntektssikring alene.

Men det er også bekymringsverdig fordi ulikhetene i samfunnet øker når folk ikke jobber. Arbeid er den viktigste omfordelingsmekanismen vi har. Overskuddet landet produserer fordeles hovedsakelig over lønnsslippen. Det betyr at folk må være i arbeid for å ta del i veksten i økonomien. Utenforskap koster, både for individet og samfunnet.

Regjeringskameratene peker funksjonshemmede, innvandrere og unge uten utdannelse som de viktigste gruppene å få inn i arbeidslivet. Dagbladet mener mer språkopplæring og arbeidsretting av introduksjonsprogrammet for innvandre, samt gradert uføretrygd vil være en god begynnelse.

Utenforskapskrisen fortjener oppmerksomheten den nå får. Det er tross alt velferdsstatens primus motor det står om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!