LEDER

Arbeidsliv:

Dagbladet mener: Det må bli mer attraktivt å være sykepleier

Der det er vilje er det muligheter.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de neste 20 åra vil vi ha behov for rundt dobbelt så mange sykepleiere i Norge som i dag. Vi går inn i en periode med flere pleietrengende eldre og færre yrkesaktive per pensjonist. Hvis vi skal dekke inn behovet, må langt flere unge velge yrket.

For at det skal skje, må mer gjøres for at det skal bli enda mer attraktivt å være sykepleier. Da nytter det ikke med hårete mål, kun konkrete tiltak.

For hvem har lyst til å velge et yrke hvor det nesten er umulig å få seg en heltidsstilling og hvor lønna gjør det umulig for deg å komme inn på boligmarkedet?

Halvparten av sykepleierstillingene som lyses ut i norske kommuner og sykehus er deltidsstillinger. I forrige uke kunne NRK melde at av de utlyste stillingene ved Sykehuset i Telemark var kun 2 av 10 fulltidsstillinger.

Det er som om det er en forventing om at sykepleiere egentlig ønsker å være husmor med en jobb på si – en fordom som kanskje ligger latent på grunn av den store kvinnedominansen i yrket.

Det er derimot grunn til å tro at de fleste som velger denne utdanningen gjør det av et oppriktig engasjement. Det et yrke som for mange vil oppleves som meningsfullt – hvor en har mulighet til å komme tett på og hjelpe andre mennesker i en sårbar situasjon. Og så blir de sikkert fortalt at de er garantert jobb etter endt utdanning på grunn av det store behovet.

Når de nyutdannede sykepleierne blir møtt med en arbeidssituasjon hvor deltid og midlertidighet er regelen, er det ikke rart at mange føler seg utnytta og lurt. En av fem av dem som fullfører, slutter i løpet av de første ti åra.

Det bør være mulig å løse disse utfordringene uten å endre arbeidsmiljøloven, slik at sykepleierne må jobbe mer enn hver tredje helg, som noen foreslår. En nyutdanna sykepleier sa til NRK at hun tror det må bli tryggere rammer og flere heltidsstillinger hvis hennes yrke skal fortsette å være attraktivt. Denne avisa deler hennes syn.

Sykepleieryrket er ikke for de sarte sjeler. De troner ikke øverst i det strenge sykehushierarkiet, selv om de er blant dem som tar på seg de tøffeste fysiske og psykiske oppgavene. De har en lite konkurransedyktig lønn og jobber som regel turnus.

Gjennomsnittlig avgangsalder er i dag er på 57 år. Er det noen som faktisk burde få betraktelig lønnsvekst er det sykepleierne. En lønnsheving kan også bidra til en nødvendig statusheving for yrket. Der det er vilje er det muligheter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer