I løpet av de neste 20 åra vil vi ha behov for rundt dobbelt så mange sykepleiere i Norge som i dag. Vi går inn i en periode med flere pleietrengende eldre og færre yrkesaktive per pensjonist. Hvis vi skal dekke inn behovet, må langt flere unge velge yrket.
For at det skal skje, må mer gjøres for at det skal bli enda mer attraktivt å være sykepleier. Da nytter det ikke med hårete mål, kun konkrete tiltak.
For hvem har lyst til å velge et yrke hvor det nesten er umulig å få seg en heltidsstilling og hvor lønna gjør det umulig for deg å komme inn på boligmarkedet?
Halvparten av sykepleierstillingene som lyses ut i norske kommuner og sykehus er deltidsstillinger. I forrige uke kunne NRK melde at av de utlyste stillingene ved Sykehuset i Telemark var kun 2 av 10 fulltidsstillinger.
Det er som om det er en forventing om at sykepleiere egentlig ønsker å være husmor med en jobb på si – en fordom som kanskje ligger latent på grunn av den store kvinnedominansen i yrket.
Det er derimot grunn til å tro at de fleste som velger denne utdanningen gjør det av et oppriktig engasjement. Det et yrke som for mange vil oppleves som meningsfullt – hvor en har mulighet til å komme tett på og hjelpe andre mennesker i en sårbar situasjon. Og så blir de sikkert fortalt at de er garantert jobb etter endt utdanning på grunn av det store behovet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger