LEDER

Lønnsoppgjøret 2019

Dagbladet mener: Dette er det beste oppgjøret siden 2014

Det finnes imidlertid en god grunn til at begge parter bør holde igjen når de lokale tilleggene skal forhandles fram.

Ble enige: NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ble enige tilslutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ble enige: NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ble enige tilslutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Femten timer på overtid kom LO og NHO omsider til enighet om årets lønnsoppgjør – det beste oppgjøret, sett med arbeidstakernes øyne, siden 2014. Med en ramme på 3,2 prosent spår sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea en reallønnsvekst på om lag en prosent.

Det er et rettferdig oppgjør. Dersom strømprisene ikke blir like uforutsigbare som i fjor, får de aller fleste mer å rutte med i år.

Selv om den ferske NHO-sjefen, Ole Erik Almlid, trolig ønsket seg lønnsvekst på under tre prosent, er det rett og rimelig at arbeidstakersiden ser 3-tallet i årets oppgjør. Nasjonens økonomi går godt. Arbeidsledigheten er lav, og Norge er inne i en moderat konjunkturoppgang.

LO og Hans-Christian Gabrielsen satt på de beste kortene før årets forhandlinger, og kom godt ut av det på den andre siden.

Men landets bedriftseiere har få grunner til å være misfornøyde. Det er flere årsaker til at årets oppgjør var spesielt krevende for NHO.

Den første er at fjorårets forventede reallønnsvekst ble spist opp av blant annet høye strømpriser. Det tapet ville LO bøte på i år. Etter mange år med moderasjon mente de tida var overmoden for økt kjøpekraft. Når den økonomiske situasjonen også ga rom for det, var det vanskelig for NHO å komme seg unna solid reallønnsvekst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer