LEDER

Rusreformen:

Dagbladet mener: Dropp sanksjoner mot rusbrukere

På samme måte som det ikke fungerer å straffe folk ut av avhengigheten, er det uklokt å tvinge folk til behandling.

Reformerer: Helseminister Bent Høie (H) og regjeringen skal gjennomføre rusreformen før 2021. Kjersti Toppe, stortingsrepresentant (Sp), er skeptisk til å flytte statens reaksjon fra justissektoren til helsevesenet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Reformerer: Helseminister Bent Høie (H) og regjeringen skal gjennomføre rusreformen før 2021. Kjersti Toppe, stortingsrepresentant (Sp), er skeptisk til å flytte statens reaksjon fra justissektoren til helsevesenet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Innen utgangen av 2021 skal Solberg-regjeringen gjennomføre den varslede rusreformen. Hovedformålet er å flytte statens reaksjon mot rusbrukere fra justissektoren til helsevesenet.

Det er et prisverdig forbedring av ruspolitikken denne avisa støtter. Ingen blir kvitt rusproblemer av å ha politiet og rettsapparatet hengende over seg. Tvert om er det lett å se for seg at rusrelaterte problemer for både samfunnet og den enkelte blir verre av at vi skyver syke mennesker i trøbbel over i den kriminelle sfæren framfor å hjelpe dem.

Denne uka rykket imidlertid Helsetilsynet ut med en bekymringsmelding. Det statlige organet er ingen motstander av et bedre behandlingstilbud for rusavhengige, men frykter reformen kan svekke tilliten mellom pasienter og helsevesenet hvis helsepersonell får en sanksjonerende rolle.

I en debatt på NRKs Politisk kvarter påpekte direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen, at frivillighet er veien til helbredelse. Hvis helsepersonell blir pålagt å gjennomføre behandlinger som bryter med pasientens autonomi eller medvirkning, vil færre få hjelp som fungerer. Det er en viktig og prinsipiell innvending politikere og rusreformutvalget må ta på alvor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer